Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

Avfukter

En avfukter er til for akkurat det navnet tilsier, for å redusere fuktigheten i luften. Avfukteren kan bidra til å forebygge og forhindre fuktskader, forbedre inneklimaet eller hjelpe tøyet å tørke raskere.

  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
82 produkter
Relaterte artikler:

Luftavfuktere - slik velger du riktig modell

Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 15.08.2024

I rom og lokaler med for høy luftfuktighet kan en luftavfukter hjelpe deg med å unngå problemer med fuktskader eller mugg. Det finnes forskjellige typer avfuktere, og hvilken som passer best for deg kommer først og fremst an på hvor den skal brukes.  

Hvilke typer avfuktere finnes det?

Man kan dele opp luftavfuktere i tre hovedtyper: Kondensavfuktere, sorpsjonsavfuktere og varmekondensering, hvorav de to førstnevnte er de vanligste.

Oppgaven til en luftavfukter er å senke den relative luftfuktigheten. Den tar utgangspunkt i en absolutt luftfuktighet, som er et mål på hvor mye fuktighet luften kan holde uten at det dannes vanndråper. Den relative luftfuktigheten måles i prosent og forteller hvor stor del av den absolutte luftfuktigheten som gjelder.  

For å vite hvilken luftavfukter som egner seg best til hvilket formål, kan du ta utgangspunkt i temperaturen i lokalet hvor den skal brukes. Avfuktingsystemer som bygger på nedkjøling av luften fungerer ikke når temperaturen blir for lav. Da finnes det andre mer effektive avfuktere som i stedet benytter absorbsjon eller aktiv oppvarming. 

Når trenger man en luftavfukter? 

En luftavfukter er kjekk å ha når du har et rom hvor luftfuktigheten risikerer å bli høy. Det kan for eksempel vær et bad med dårlig ventilasjon, en kjeller, en krypkjeller under huset, et kjøkken eller en campingvogn. Målet er å unngå de problemene som kan oppstå ved høy luftfuktighet. Noen av disse er mugg, jordbakterier, støvmidd og dårlig innendørsklima. Noen vanlige tegn på at du er i ferd med å få problemer med ovennevnte er blant annet vond lukt, kondens på vindusrutene, fargeforandringer og flekker. 

Når trenger man en luftavfukter? 

En luftavfukter er kjekk å ha når du har et rom hvor luftfuktigheten risikerer å bli høy. Det kan for eksempel vær et bad med dårlig ventilasjon, en kjeller, en krypkjeller under huset, et kjøkken eller en campingvogn. Målet er å unngå de problemene som kan oppstå ved høy luftfuktighet. Noen av disse er mugg, jordbakterier, støvmidd og dårlig innendørsklima. Noen vanlige tegn på at du er i ferd med å få problemer med ovennevnte er blant annet vond lukt, kondens på vindusrutene, fargeforandringer og flekker. 

Vanlige bruksområder for en avfukter 

Bad 

Eldre bad og moderne dusj- og badevaner er som regel en farlig kombinasjon for badet. Her har trenger du en liten avfukter som kan holde luftfuktigheten under kontroll når det er behov for det. 

Krypkjeller 

Krypkjelleren er en smart konstruksjon som isolerer huset godt mot kulden fra bakken, men kombinasjonen av fuktig luft og organisk materiale gir økt risiko for mugg. Dersom du installerer en avfukter i krypkjelleren, er det en fordel om den har et separat kontrollpanel som kan monteres inne i huset. Da kan du kontrollere luftfuktigheten og sørge for at avfukteren fungerer som den skal. 

Kaldloft 

En annen konstruksjon som alltid innebærer en viss risiko for fukt og mugg er kaldloftet. Dette er fordi varm luft stiger opp fra huset og kjøles ned. Ved å tette loftet og installere en luftavfukter kan du holde luftfuktigheten under kontroll og redusere risikoen for mugg. 

Kjeller 

I kjelleren kan det oppstå fukt når den varme luften fra overetasjen kommer i kontakt med den kalde kjellerluften. Med en avfukter fjerner du raskt den litt innestengte kjellerlukten som lett kan oppstå.  

Garasje 

Garasjen er et annet risikoområde som det er greit å ha orden på. Bilen kan være våt eller dekket av snø når du parkerer den, og den lave temperaturen gjør at det tar lang tid før vannet tørker. I mange tilfeller får både garasjen og kjøretøyet det bedre om du bruker en avfukter som kan holde den relative luftfuktigheten på rundt 50 %. 

Bod 

Boden har en tendens til å bli fuktig, og med fukt kommer tilveksten av mugg. Ved å montere en luftavfukter kan du unngå skader på både boden og tingene du oppbevarer i den. 

Fritidsbolig 

Siden fritidsboliger ofte står tomme uten oppvarming gjennom store deler av året, risikerer man at de utsettes for fukt og mugg. Med en luftavfukter kan du beskytte både boligen og inventaret. 

Campingvogn, bobil og båt 

I campingvogner, bobiler og båter oppstår det fort fuktproblemer. Spesielt når du oppbevarer dem uten oppvarming. 

Vaskerom 

En luftavfukter brukes ikke bare for å unngå mugg, skadedyr og fuktskader. Mange skaffer seg en luftfukter for å tørke klesvask. Metoden er effektiv og har et lavt strømforbruk. Med en luftavfukter som blåser tørr luft direkte på klesvasken tørker den i løpet av kort tid! 

Hvordan fungerer en avfukter? 

Kondensavfuktere er ganske vanlig og generelt den billigste typen avfukter. Disse kan med fordel brukes i omgivelser hvor temperaturen ikke blir lavere enn ca. 5 °C. Prinsippene minner om det som gjelder for et kjøleskap. Luften suges inn i avfukteren og fukten kondenserer på overflaten av et kjøleelement. Vannet fanges opp i en beholder, alternativt renner det ut hvis du har lagt en slange til sluket. Disse avfukterne fungerer ikke når det blir for kaldt, for da klarer ikke kjøleelementene å kjøle ned den allerede kalde luften.  

Sorpsjonsavfukteren absorberer og tørker ut luften gjennom en roterende fuktabsorbent som består av et hydrofilt stoff, ofte silisium-gel. Tilførsel av varmluft tørker deretter ut materialet. Resultatet blir at fukten forvandles til vanndamp som føres ut av rommet. Ettersom systemet bygger på absorbsjon i stedet for nedkjøling av luften, fungerer disse avfukterne ypperlig i kalde omgivelser. Derfor kan de med fordel brukes på loft eller i kryperom, og den høye ytelsen gjør at de også klarer å sanere fuktskader som allerede har oppstått.  

Varmekondensering fungerer også gjennom en absorbent som fanger opp fuktigheten når luften passerer. Sluttproduktene er vann og oppvarmet tørr luft. I motsetning til sorpsjon er varmekondenseringssystemet lukket, og dermed mer energibesparende. Det er derfor et relativt miljøvennlig avfuktingssystem som fungerer både under varme og kalde forhold.  

Hydrodynamiske avfuktere er den mest energieffektive avfukteren. Her utnyttes den eksisterende ventilasjonen og utskiftingen av luft utenfra ved hjelp av vifter. Systemet er fordelaktig på loft og som supplement i kryperommet. Det er bare aktivt ved behov og har høy driftssikkerhet.  

Termisk avfukting utnytter helt enkelt naturlovene gjennom å varme opp luften. Dette senker den relative luftfuktigheten i rommet, ettersom varm luft kan inneholde mer fuktighet enn kald luft.  

Det finnes også kombiavfuktere hvor både absorbsjon og kondensering benyttes.

eeese emil luftavfuktare

Sorpsjonsavfukter eller kondensavfukter? 

Hos Staypro selger vi nesten kun sorpsjonsavfuktere og kondensavfuktere. Det er også de to typene avfuktere som valget ofte står mellom. Det generelle rådet er å velge en kondensavfukter til oppvarmede miljøer og en sorpsjonsavfukter i miljøer der temperaturen kan nærme seg 0 °C. 

Men sorpsjonsavfukteren er ikke nødvendigvis alltid det selvfølgelige valget til krypkjelleren i huset. Noen ting som taler for å ha en kondensavfukter (som ofte er billigere og enklere å installere) i krypkjelleren er at avfuktere til krypkjellere som regel slår seg av når det blir kaldt, at mugg trenger 6 °C for å spre seg, og at kald luft bærer så lite fukt at det ofte ikke er et reelt behov for avfuktning under de kalde månedene. 

Fordeler med kondensavfuktere 

  • Fungerer bra i varme miljøer 
  • Energieffektiv avfuktning 
  • Enkel installasjon 
  • Er som regel mer stillegående enn sorpsjonsavfuktere 

Fordeler med sorpsjonsavfuktere 

  • Fungerer i lave temperaturer, ned til –20 °C. 
  • Trenger ikke tømmes for vann 
  • Høy pålitelighet

Slik plasserer du luftavfukteren for å oppnå best effekt 

For å oppnå et godt resultat når du bruker den nye luftavfukteren din er det noen ting du må tenke på. Du må først og fremst stille den inn på riktig luftfuktighet, slik at den ikke fortsetter å avfukte luften i all evighet. (Mange produsenter anbefaler 50 % relativ luftfuktighet.) 

Noe annet du må tenke på er plassering. Hvordan du skal plassere luftfukteren din, er avhengig av typen luftavfukter og hva slags rom den skal jobbe i. En god grunnregel er at luftavfukteren skal plasseres så sentralt som mulig for å gi god luftsirkulasjon, eventuelt der det produseres fuktighet (for eksempel der du henger opp klesvask, dusjer eller lager mat).  

Hva betyr produktspesifikasjonene? 

Arbeidsområde – Et tall som man ofte henger seg opp i når man sammenligner luftavfuktere er arbeidsområdet, oppgitt i kvadratmeter. Å velge en luftfukter basert på kvadratmeter høres kanskje praktisk ut, men målet er dessverre ikke fullt så nøyaktig som man skulle ønske. 50 kvadratmeter kan for eksempel se veldig forskjellig ut avhengig av om det er et åpent rom, en kjeller med flere mindre rom eller en stor krypkjeller med lavt tak. Generelt sett er det viktigere å velge en luftavfukter som er konstruert for nettopp krypkjellere, bad eller kjellere enn det er å henge seg opp i kvadratmeter. 

Kapasitet – Kapasiteten til luftavfukteren oppgis i antall liter under gitte forhold, for eksempel 35 °C og 80 % relativ luftfuktighet. Dette tallet kan i beste fall brukes for å sammenligne ulike luftavfuktere, men er ikke spesielt nyttig i praksis. 

Tankvolum – Det er absolutt enklest å føre vannet ned i et sluk, men det er ikke alltid at den muligheten er til stede. Da har størrelsen på vanntanken stor betydning. Jo mindre tanken er, desto oftere må du tømme den.  

Strømforbruk – Mengden strøm en avfukter drar når den er i drift oppgis i watt. Men det kan være misvisende å bruke dette tallet når man sammenligner to ulike luftavfuktere, da en avfukter med lavere styrke må stå på og jobbe lenger enn en avfukter som har et høyere strømforbruk.  

Lydnivå – Dersom avfukteren står i krypkjelleren eller på hytta, er det kanskje ikke så viktig om den bråker som et uvær. Men om du skal ha den på badet eller i stua, bør du velge en mer stillegående modell. Lydnivået på en sorpsjonsavfukter ligger som regel rundt 50 desibel, mens det finnes kondensavfuktere på markedet som ligger nærmere 30 desibel.

Vedlikehold og bytte av filter 

Luftavfuktere må vedlikeholdes jevnlig for at de skal yte optimalt. Det nødvendige vedlikeholdet vil variere fra modell til modell. Dersom du ikke har koblet en slange til kondensavfukteren din, må du for eksempel tømme vanntanken regelmessig. Det trenger du ikke tenke på med en sorpsjonsavfukter, som leder fuktigheten ut i form av damp. Fellesnevneren for stort sett alle avfuktere er at de er utstyrt med ett eller flere filter som må byttes eller rengjøres med jevne mellomrom. Det er viktig å lese bruksanvisningen og følge produsentens anbefalinger. 

Funksjoner du bør se etter 

Separat kontrollpanel – Hvis du monterer en sorpsjonsavfukter i en tett krypkjeller, er det utrolig viktig at avfukteren gjør den jobben den skal. For å slippe å gå ned og kontrollere den med jevne mellomrom er det en fordel om avfukteren har et separat kontrollpanel som du kan ha innendørs. 

Vaskbart filter – En del avfuktere har vaskbare filter som ikke må byttes like ofte. 

Hjul – Dersom du har planer om å flytte avfukteren mellom ulike rom eller rydde den bort når det ikke er i bruk, er det en fordel om den har hjul. 

Tørkemodus – Mange kjøper en luftavfukter for å tørke klesvask. Da er det en fordel om utblåsingen er justerbar, slik at den kan blåse tørr luft direkte på klesvasken. Det finnes også avfuktere med egne programmer for klesvask. 

Timer – Timeren lar deg stille inn hvor lenge avfukteren skal stå på. 

Hva koster en avfukter? 

Hos Staypro selger vi luftavfuktere fra noen tusenlapper til flere hundretusen kroner. Hvor du havner på prisskalaen, er helt avhengig av hvilke behov du har. Et generelt råd er å ikke kjøpe feil type avfukter for å spare penger. Det klassiske eksempelet er en kunde som kjøper en billig baderomsavfukter for bruk i kjelleren, og som blir misfornøyd med resultatet. 

5 ting å tenke på før man kjøper en luftavfukter 

Hvor skal du bruke avfukteren din?  

Hvis du er bekymret for alvorlige fuktskader i krypkjelleren eller på loftet, trenger du et holdbart system som fungerer også når det blir kaldt. Dersom problemet med fuktighet derimot bare gjelder på badet eller vaskerommet, holder det antakeligvis med en enklere modell som er lett å flytte på.  

Hvor stort behov har du? 

Hvis du opplever at luften på soverommet er litt fuktig å puste i, holder det kanskje med en liten og lettvint avfukter. I disse omgivelsene vil du dessuten ha et apparat med minimalt lydvolum, så ta en ekstra titt på hvor støyende avfukteren er før du kjøper den. I vaskerommet eller i kjelleren, hvor lyden ikke forstyrrer deg, kan du satse på en mer kraftfull modell med høyere ytelse.  

Hvor ofte skal den brukes? 

Hvis behovet for avfukting er der mer eller mindre døgnet rundt, er det på tide med en større investering som gir deg høy driftssikkerhet og minimalt med vedlikehold. Dette gjelder f.eks. et dårlig ventilert kryperom hvor du risikerer å måtte gjøre omfattende renovering hvis det blir fuktskader.  

Se over det eksisterende ventilasjonssystemet ditt 

Et gammelt og dårlig ventilasjonssystem kan være årsaken til at luftfuktigheten er høy, og i så fall kan det å investere i en luftavfukter bli et kostbart kappløp for å holde luften tørr. Første skritt er i så fall å bytte ut eller renovere den eksisterende ventilasjonen.   

Har skaden allerede skjedd?  

Hvis du allerede har fuktskader, kan du trenge en luftavfukter med høyere ytelse for å sanere og få bort så mye fuktighet som mulig. Men du bør først og fremst finne ut hvor mye som må byttes ut eller renoveres for å unngå unødvendige kostnader og dobbeltarbeid.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!