Sorpsjonsavfukter eller kondensavfukter? I denne artikkelen sammenligner vi teknologiene for å finne ut hvilken avfukter som er best på hva!
Har du problemer med høy luftfuktighet på badet, i kjelleren eller i krypkjelleren? Ønsker du å tørke klesvasken raskere eller fjerne den ekle luften på loftet? Da trenger du kanskje en luftavfukter.
Hos Staypro selger vi først og fremst to typer luftavfuktere: kondensavfuktere og sorbsjonsavfuktere. I denne artikkelen forklarer vi hva som er forskjellen på de to teknologiene, og hvilken du skal bruke i ulike situasjoner.
Funksjon
Kondensavfukteren fungerer omtrent som et kjøleskap, og kondenserer fuktighet ved hjelp av kulde. Vannet samles opp i en beholder eller ledes ut via avløpet. En sorpsjonasvfukter, også kalt krypkjelleravfukter, suger i stedet luften inn gjennom et fuktabsorberende materiale. Fuktigheten varmes deretter opp og ledes ut via et damprør.
Prosessene er ulike, men resultatet som oppnås er det samme: Man senker den relative luftfuktigheten, slik at den havner under et skadelig nivå.
Vinner: Uavgjort
Jobbe i kulde
Det er mange positive aspekter ved kondensavfukteren, men den har en stor mangel: Den slutter å fungere når temperaturen nærmer seg minusgrader. Dette kommer av at kondensavfukteren benytter kulde for å få vannet til å kondensere. Siden sorpsjonsavfukteren er basert på prinsippet om at luften absorberes i et fuktighetsabsorberende materiale, og vannmolekylene fordampes ved oppvarming, kan den fortsette å jobbe i betydelig kaldere miljøer. Det er ikke uvanlig at en sorpsjonsavfukter kan jobbe i temperaturer ned mot –20 grader.
Vinner: Sorbsjonsavfukter
Kapasitet
Et relevant mål når man sammenligner kapasiteten til de ulike avfukterne er arbeidsområdet, som angis i kubikkmeter (m³). Et større arbeidsområde innebærer i praksis at avfukteren ikke trenger å jobbe like lenge for å avfukte samme luftmengde.
Sorpsjonsavfuktere har som regel et større arbeidsområde enn kondensavfuktere, men kapasiteten varierer veldig selv innenfor den respektive produktkategorien. Mange sorpsjonsavfuktere lar deg dessuten lede og fordele den tørre luften ved hjelp av en eller flere slanger. For å få luftsirkulasjon i en trang og oppdelt krypkjeller kan du for eksempel dra inn en slange i det innerste rommet, og blåse ut den tørre luften derfra.
Vinner: Sorbsjonsavfukter
Utseende
Det er fort gjort å glemme det estetiske når man sammenligner noe så praktisk som avfuktere, men i dette tilfellet er det relevant. Kondensavfuktere er ofte designet for å passe inn i et moderne hjem, noe som gjenspeiles i avrundede former og enkle design. Sorpsjonsavfuktere er derimot konstruert for å tilbringe tiden i en krypkjeller, langt borte fra de kritiske øynene til mennesker som bryr seg om design. Firkantede stålkasser har sin sjarm – men de vinner ingen skjønnhetskonkurranser.
Vinner: Kondensavfukter
Lydvolum
Lydnivået på de ulike avfukterne vil variere fra modell til modell, men man trenger ikke bla gjennom mange produktspesifikasjoner for å se at kondensavfuktere som regel er litt mer stillegående enn sorpsjonsavfuktere. Du vil finne flere kondensavfuktere på markedet som er bygget for å være stillegående og ikke forstyrre for mye når de plasseres i et hus eller i en leilighet. Det er derimot vanskelig å finne en sorpsjonsavfukter som har et lydvolum som ikke overstiger 47 desibel. Enkelte kondensavfuktere ligger nærmere 30 dB – spesielt hvis de er utstyrt stillemodus. Her kan du lese mer om desibelskalaen og hvordan den fungerer.
Vinner: Kondensavfukter
Vedlikehold
Det finnes dessverre ingen vedlikeholdsfri luftavfukter som du bare kan slå på og glemme. Kondensavfuktere har som regel en vanntank som samler opp kondensvannet. Hvis du vil unngå jobben med å tømme tanken med jevne mellom, kan du ofte koble på en slange som leder vannet ut i sluket eller ned i bakken. Siden sorpsjonsavfukteren leder ut vannet i form av vanndamp, trenger du ikke tenke på tømming. Men du må derimot kontrollere det fuktabsorberende materialet og regelmessig sjekke at avfukteren gjør jobben sin.
Begge variantene må rengjøres regelmessig, og har vanligvis ett eller flere støv- og luftfilter som må byttes eller vaskes noen ganger i året.
Vinner: Uavgjort
Installasjon
Kondensavfukteren kan i utgangspunktet bare plasseres ut og slås på, mens sorpsjonsavfukteren krever litt mer arbeid for at den skal gjøre en god jobb på loftet eller i krypkjelleren. Du må rense rommet for organisk materiale, tette gitter og ventiler, plassere tørrluftslanger og dra våtgasslangen gjennom husveggen.
Vinner: Kondensavfukter
Investeringskostnad
Når det gjelder prisen, så vinner kondensavfukteren. En sorpsjonsavfukter vil definitivt ha større kapasitet, men dersom du ikke har behov for all kapasiteten, finnes det absolutt ingen grunn til å bruke mer penger enn nødvendig. En billig, men funksjonell kondensavfukter kan koste 2000–3000 kroner, mens en enklere sorpsjonsavfukter som regel koster mer enn det dobbelte.
Vinner: Kondensavfukter