Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

Lukter det kaldt, muggent og innestengt i kjelleren, krypkjelleren eller garasjen? Dette er kun ett av mange tegn på høy luftfuktighet, som på sikt kan forårsake skader på både helse og eiendom. Her er en liste med 6 tegn på at du kan ha behov for en avfukter. 

Et sunn luftfuktighet er en forutsetning for at både vi og hjemmene vår skal ha det bra. For lav luftfuktighet kan føre til tørre hud og kløende øyne – for høy luftfuktighet kan føre til mugg, jordbakterier og fuktskader.  

Mange nye huseiere bekymrer seg over nettopp fuktskader, da disse i verste fall kan føre til store inngrep og dyr renovering. Så, hvordan vet man om man trenger en avfukter? Her er 6 tegn du bør være oppmerksom på! 

Vond lukt 

Du tenker kanskje at en kjeller skal lufte litt vondt, men den vonde lukten i kjelleren din kan faktisk komme av fukt, mugg eller jordbakterier. Hvis lukten kommer av jordbakterier, kan det være nok med en avfukter, da det ikke finnes noe jordbakterier misliker mer enn en avfukter! Men hvis lukten kommer av mugg, må du først fjerne muggen og deretter ta i bruk avfukteren for å slippe problemet i fremtiden.  

Mugg- og soppangrep 

Hvis du oppdager fargeforandringer eller mørkere områder i nærheten av vinduer, i taket eller andre steder i hjemmet, kan det være et tegn på en begynnende fuktskade. Dersom du ser svarte flekker, er det sannsynligvis mugg. På badet bør du holde øye med taket og takets hjørner samt sluket. Mugg er verken bra for deg eller hjemmet ditt, og det bør tas på alvor. 

Kondens på vinduene 

Dersom det oppstår kondens i form av dugg eller vanndråper på vinduene dine, er det et tegn på at hjemmet ditt har for høy luftfuktighet. På moderne vinduer skal det aldri oppstå kondens. 

Flassende maling og løs tapet 

Når fuktighet trenger inn i vegger og blir til vanndamp, kan den få malingen til å flasse av og tapetet til å løsne fra veggen. På badet kan fliser begynne å løsne i fugene.  

Høye tall på hygrometeret 

Du trenger ikke kun forholde deg til de fem sansene dine når du skal kartlegge høye fuktighetsnivåer. Det er også mulig å benytte en luftfuktighetsmåler – et hygrometer. Et enkelt hygrometer, som kun koster et par hundrelapper, kan gi deg en indikasjon på den relative luftfuktigheten i hjemmet.  

Man pleier å si at den relative luftfuktigheten skal ligge på mellom 35–50 %. Mugg trenger 72 % relativ luftfuktighet og 6 °C for å kunne vokse og spre seg, men det finnes jordbakterier, midd og andre skadedyr som trives ved noe lavere luftfuktighet. 

Klesvasken blir aldri tørr 

Du venter og venter, men klesvasken tørker aldri! Å henge klesvasken til tørk på et stativ på vaskerommet eller badet er et skånsomt alternativ til tørketrommelen. Men om luftfuktigheten er høy, kan det ta veldig lang tid. I dag er det mange som kjøper en luftavfukter nettopp for å tørke klesvask, og mange modeller er designet for denne oppgaven med oppovervendt utblåsing. 

I dag er det mange som kjøper en luftavfukter nettopp for å tørke klesvask, og mange modeller er designet for denne oppgaven med oppovervendt utblåsing.

Slik kan en luftavfukter hjelpe deg 

Du får ikke fjernet mugg eller gjenopprettet skadet materiale med en luftavfukter, men du kan bli kvitt vondt luft og overflødig fuktighet, og dermed unngå problemer i fremtiden. Det er også viktig å tenke over hva som har forårsaket problemet. Årsaker til høy luftfuktighet kan for eksempel være et rør som lekker, et vindu som ikke er ordentlig tett eller dårlig drenering av regnvann. 

Når du skal velge hvilken luftavfukter du bør kjøpe, er det viktig å tenke på hvor og hvordan du skal bruke den. Å velge mellom en sorpsjonsavfukter og en kondensavfukter pleier ikke å være så vanskelig, men det finnes mye som skiller de ulike modellene innenfor samme kategori.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!