Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

Uansett om du har kjøpt en avfukter til krypkjelleren, garasjen, kjelleren eller badet, så finnes det mye du kan gjøre for å få den til å yte bedre og holde lenger. I denne artikkelen deler Rickard Sohlin fra Wood’s sine beste tips med deg.  

Når du har funnet riktig avfukter til badet, krypkjelleren eller kjelleren, finnes det mye du kan gjøre for å få den til å yte bedre og holde lenger. Vi kontaktet Rickard Sohlin, salgssjef hos Wood’s, for å få noen tips og råd. 

Still inn riktig luftfuktighet 

– Vi anbefaler at du stiller inn avfukteren på 50 % relativ luftfuktighet. Det vil si at den kun jobber når luftfuktigheten er høyere enn 50 %. Mugg trenger 72 % relativ luftfuktighet og 6 °C for å kunne spre seg. En del lukter, jordbakterier, midd og andre skadedyr trives ved noe lavere luftfuktighet, men med 50 % har du en god margin. Mugg dukker ikke opp over natten, så det er ikke et problem dersom luftfuktigheten er høyere i noen dager eller uker. 

Velg riktig plassering 

– God luftsirkulasjon og luftgjennomstrømning er viktig. Plasser luftavfukteren så sentralt som mulig, eller der det produseres mest fuktighet. Hvis du bruker avfukteren for å tørke klesvask, skal avfukteren stå under klesvasken og blåse på den nedenfra, ettersom det er føneeffekten som får vasken til å tørke. Hvis du har en krypkjeller som er delt opp i to seksjoner, kan du plassere avfukteren i åpningen, så suger den inn fra det ene hullet og blåser ut i det andre. Da får du god luftsirkulasjon i begge rommene. 

Hvis du bruker avfukteren for å tørke klesvask, skal avfukteren stå under klesvasken og blåse på den nedenfra.

Koble på en slange om du har muligheten 

– Å tømme vannbeholderen kan være morsomt i begynnelsen når du er nysgjerrig på hvor mye vann som er samlet opp, men det er enklere å koble på en slange og føre vannet ned i sluket, avløpet eller bakken. Denne muligheten finnes på alle avfukterne våre, og du trenger ikke en spesiell slange. En bit av hageslangen fungerer fint! 

Rickard Sohlin fra Wood’s

En steinkiste løser dreneringen i krypkjelleren 

– Mange lurer på hvordan de skal føre vannet ut når de har en kondensavfukter i krypkjelleren. Det aller enkleste er å lage en steinkiste. Det innebærer at du graver et hull på noen desimeter, fyller dem med makadam, setter ned slangen og tetter igjen. Siden det kun er snakk om noen desiliter vann per time, vil det ikke trenge opp igjen. Hvis du har satt inn en fuktsperre med aldersbestandig plast, kan du lage hull til slangen, føre den en bit under plasten og tette hullet. 

Rengjør avfukteren og bytt filter regelmessig 

– Hvis det er noe som kan ødelegge en avfukter, så er det støv som kommer inn bak filteret og fester seg på kjøletrådene, fordamperen og kompressoren. På avfukterne våre bør du bytte filter én gang i året. Når filteret byttes, anbefaler jeg at du også rengjør avfukteren skikkelig. Sett avfukteren ut på gårdsplassen og blås med trykkluft mens den er påslått. Da blåser du den ren samtidig som du får hjelp av viften. Bare sørg for å gjøre det utendørs, for det kan bli ganske støvete! 

Ventiler passelig mye 

– Sett kun fra et fuktperspektiv, skal rommet du avfukter være så tett som mulig. Men du må samtidig tilføre oksygen til luften du puster inn, så forsøk å finne en balanse. Du skal ikke ha vinduer på vidt gap, men du skal ikke stenge ventilasjonen og teipe igjen ventiler. I en krypkjeller, hvor du ikke skal puste inn luften, skal det derimot være så tett som overhodet mulig. Dette er spesielt viktig om sommeren og høsten, når varm luft kommer inn utenfra, kjøles ned og kondenseres. 

Registrer avfukteren din 

– Hvis du har kjøpt en avfukter fra Wood’s, kan du registrere produktet og få utvidet garanti. På de svenskproduserte avfukterne våre får du 6–10 års garanti, med den forutsetningen at du kjøper et nytt filter hvert år. Hvis du ønsker å gjøre det enkelt for deg selv, kan du kjøpe med en 5-pakning med filter samtidig som du kjøper avfukteren. Da løser du inn den utvidede garantien på kjøpstidspunktet, og kjøpskvitteringen blir grunnlaget for garantikravet ditt. 

Om Wood’s 

Wood’s har produsert avfuktere siden 50-tallet, og har i litt over ti år vært et svensk selskap med hovedkontor i Alingsås og egen produksjon i Mariestad. I tillegg til luftavfuktere har de et komplett utvalg av produkter og løsninger innen luftbehandling til alle typer innendørsmiljøer. Wood’s produkter og løsninger er kjent for sin kvalitet, holdbarhet og energieffektivitet. En del av virksomheten henvender seg dessuten til profesjonelle som arbeider med profesjonell luftrensning, avfuktning og ozon. 

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!