Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

STANLEY Økser

Øksen er en av menneskenes eldste redskap, og har blitt brukt så langt som to millioner år tilbake av urmenneskene. Øksen har gjennom tidene blitt brukt til å forme, kløyve og kutte tre, men også som våpen i krig og som seremonielle, heraldiske symboler. I dag bruker vi hovedsakelig øksen til å hogge eller kløyve ulike materialer og bearbeide treverk.
Les mer
  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
1 produkt
  • 1
Relaterte artikler:
Øksen er en av menneskenes eldste redskap, og har blitt brukt så langt som to millioner år tilbake av urmenneskene. Øksen har gjennom tidene blitt brukt til å forme, kløyve og kutte tre, men også som våpen i krig og som seremonielle, heraldiske symboler. I dag bruker vi hovedsakelig øksen til å hogge eller kløyve ulike materialer og bearbeide treverk.

Hva består en øks av?
En øks er et redskap som består av et øksehode, eggen (den skarpe delen av øksehodet), bakken (baksiden på hodet), samt et skaft av tre eller plast. Eggen er plassert på skaftet, og er kile-formet for å bite inn i og drive fra hverandre materialer.

Hva slags type økser finnes det?
Det finnes ulike økser avhengig av bruksområder, men det finnes hovedsakelig to ulike typer: Huggøks og håndøks. Utover dette finnes det kløyveøkser, universaløkser, sleggeøkser, hobbyøkser og campingøkser. For å nevne noen få.

Kløyveøks
En kløyveøks er som navnet sier, en øks for å kløyve ved og tømmerstokker. Med sitt store, kileformet hode, perfekte balanse og høye vekt sørger den for at veden splittes på en effektiv og enkel måte samt forhindrer at øksehodet setter seg fast i veden. Perfekt ved kløyving av grov ved og ekstra store, utfordrende kuber. Skal du ha en øks på hytta som kan kløyve de store vedkubbene, er det altså kløyveøks som er din venn. Det finnes ulike type kløyveøkser, blant annet sleggeøks.

Snekkerøks
Snekkerøksen passer godt til snekkerarbeid og andre finere tre-oppgaver. Snekkerøkser har vanligvis et langt, rett skaft, og en innfelling ved hode noe som gjør den gunstig for presisjonsarbeid. Den har i tillegg en veldig spiss vinkel, noe som gjør at man også kan bruke den som en kniv.

OBS! Snekkerøksen er ikke egnet for langvarig arbeid, trefelling eller grovere vedhugging da det spisse egget ikke tåler dette. Denne øksen passer bedre for å forme planker og tømmer fint.

Friluftsøks
Skal du på tur inn i skogen og vil ha med en øks som del av turutstyret ditt, er friluftsøksen din venn! En friluftsøks er en mindre øks som passer perfekt for friluftsliv, skog og mark. Den passer også godt dersom du skal lage småved til bål, gjøre mindre arbeid i hagen eller kløyve i vedskjulet. Med sin lette vekt er friluftsøksen lett å ta med i ryggsekken eller feste i beltet. Friluftsøksen passer i flere fall som kniv.

Universaløks
Uansett om du er på hytta eller i hagen hjemme, kan det være fint å ha en universaløks. Universaløksen har et mindre hode enn snekkerøksen, men ingen kile. Passer godt til mindre presisjonsarbeid, som for eksempel opptenningsved, tre og mindre kubber, men også til kvisting og annet hage- og skogsarbeid. Husk at universaløksen ikke er egnet for tyngre eller langvarig hugging, men for mindre treprodukter.

Felleøks
Felleøksen er egnet til å felle trær, og passer godt i skogen. Fellesøksens blad gjør dype kutt i treet samt på tvers av trekornene. Øksen har en lettere vekt og gjør renere og enklere kutt i treverk. Den har vanligvis et bøyd skaft i ask og et øksehode i herdet verktøystål.

Hvordan kløyve rett?
Når du skal hugge er det viktig å ha rett teknikk for at resultatet skal bli bra (og uten å slite ut kroppen). Din egen sikkerhet er viktig å tenke på.

1. Sørg for at du står på en stabil og flat overflate (ikke stå på et glatt eller skrått terreng)

2. Ha en stabil kloss på bakken i høyde med knærne dine

3. Plasser vedkubben vertikalt og stå så lang unna som mulig, uten at du må strekke deg for mye.

4. Ta øksen med strake armer og hugg med kraftfulle slag. Stå med beina spredt og føttene parallelt. Med spredte bein unngår du at øksen treffer bena dine

Behandling av øksen
Både håndtaket og hodet på øksen burde ta godt vare på om du vil øksen skal holde lenge. Har du en øks med tre-håndtak burde du olje den inn med jevne mellomrom. Hodet på øksen burde også rengjøres etter bruk (helst med vaselin eller liknende istedenfor vann).

Du kan slipe øksen gjennom å våtslipe øksekanten eller bruke sandpapir.

Hos oss på Staypro kan du kjøpe ulike økser fra merker som Fiskars, Bahco, Hultafors, Halder, Gerber og Gardena.

Vi har også forskjellige tilbehør til din øks, som bladbeskyttelse eller vedlikeholdsett.