Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 15.08.2024

Mange kjøper sine første verktøy når de flytter hjemmefra. Men hva trenger du egentlig? I denne artikkelen foreslår vi syv verktøy som vi mener alle burde ha i hjemmet sitt. Med disse kan du gjøre alt fra å henge opp malerier til å kutte rør!

Å flytte hjemmefra er en av de store begivenhetene i livet. Å endelig få oppleve virkeligheten kan føles stort og kanskje litt skummelt, men også spennende. Selvfølgelig må mye fikses. Bredbåndavtaler må signeres, ting til huset må kjøpes og lamper skal henges opp. Og hvordan gjør du det uten foreldrenes velfylte verktøykasse?

Å bygge opp den perfekte verktøykassen tar tid og må gjøres med omhu. Et godt tips er å skaffe et solid fundament som du kan supplere etterhvert når spesielle behov oppstår.

7 verktøy å starte med

Skal du flytte hjemmefra eller leter du etter den perfekte innflytningsgaven? Her er sju verktøy alle burde ha i huset.

1. En skikkelig drill

Det første du bør kjøpe er en skrutrekker, eller rettere sagt en drill. Har du en drill med justerbar chuck kan du bore og skru i en rekke materialer. Med riktig tilbehør får den enda flere bruksområder. Drillen fungerer utmerket til boring i tre, men hvis du har harde betongvegger, bør du supplere med en slagdrill eller en hammerdrill.

2. En hammer som ligger godt i hånden

Ingen hjem kan klare seg uten hammer. Fordi du forhåpentligvis vil bruke hammeren din i mange år fremover, tror vi at du bør bruke litt tid på å velge en modell du liker. En lettere hammer er ofte nok til hjemmebruk, men det viktigste er at den ligger godt i hånden og føles godt balansert. En velbalansert hammer føles alltid lettere enn en som er dårlig balansert.

3. Et komplett sett med skrutrekkere

For en vanlig dødelig kan det være lett å tro at det bare finnes to skrutrekkere: stjerneskrue og skrue med rett spor, og at det dermed er nok å kjøpe en bits av hver type. Men bitsjungelen er både kompleks og forrædersk. Stjernebitsene kommer for eksempel i modellene phillips (som igjen er delt inn i PH1, PH2 og PH3) og pozidriv. Da trenger du torx-meisler i forskjellige størrelser og minst to spor meisler (helst en med 2-3 millimeter bladbredde og en med 3-5 millimeter). Et alternativ til å kjøpe forskjellige skrujern er å kjøpe bitsskrujern og et velfylt bitssett.

 

Les også "Slik velger du rett bits til din skrutrekker"

4. En klassisk håndsag

Alle trenger en sag av og til. Hvis du bare skal eie én sag, bør du kjøpe en klassisk håndsag. Velg en sag med riktig tanntetthet, avhengig av hva du skal bruke den til. Håndsager har vanligvis rundt ni tenner per tomme. For grovsaging anbefaler vi en sag med syv tenner per tomme, og for finsnekring bør du velge en sag med elleve tenner per tomme eller mer.

Les også "Sagguide – hvilken sag skal man bruke?"

5. Skiftenøkler, blokknøkler eller pipesett

Skiftenøkkelen er en genial oppfinnelse som kommer godt med når du trenger å stramme muttere. Med to skiftenøkler i forskjellige størrelser er du klar for det meste, men hvis du har plass, kan det lønne seg å investere i et helt sett skiftenøkler. Selv om skiftenøkler vanligvis fungerer bra, har billigere varianter noen ganger en glippe som risikerer å avrunde mutterne. Blokknøklene er strammere og er derfor snillere mot mutteren.

Et annet alternativ er å kjøpe et pipesett. Mange skiftenøkkelsett har også kombinasjonsnøkler hvor du kan sette inn bits. Med låseaksler og innsatser får du lettere tilgang til trange steder enn med en lang skrutrekker.

6. En polygrip

Polygripen er et universalverktøy som det alltid er lurt å ha i huset. Den er like nyttig hvis du skal trekke ut et deformert skruehode, løsne en avrundet mutter eller åpne en sta flaskekork. Du må imidlertid være litt forsiktig så du ikke skader materialet.

7. En liten baufil

Plutselig må du kutte et rør, sage av en aluminiumslist eller sage av en spiker som stikker ut. Da trenger du en baufil. Hvis du skal bruke den mye, kan du kjøpe en med håndgrep, men det finnes også enklere modeller med et lite håndtak og et utstikkende blad.

Til slutt: En verktøykasse å vokse i

Nå er verktøyene klare. Det som gjenstår er selve verktøykassen. Mange av oss beholder vår første verktøykasse i mange år, så tenk på hva du har behov for. Den harde verktøykassen er en klassiker som er tilgjengelig i mange varianter og materialer. Hvis du vet at du vil transportere eller bære verktøyene dine, kan en myk veske med skulderrem være det beste valget. Les mer i vår guide "Hvordan velge riktig verktøyoppbevaring".

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!