Positiv tannvinkel innebærer at tennene er vinklet framover, i bladets rotasjonsretning.
Kapp- og gjærsag
- 1
- 2
Velg riktig kapp- og gjærsag
Med en kapp- og gjærsag kan du utføre mange forskjellige oppgaver med høy hastighet og god presisjon. Hva skiller forskjellige kapp- og gjærsager fra hverandre? Hva betyr spesifikasjonene? Hvilke funksjoner gjør arbeidet lettere? I denne guiden hjelper vi deg å velge riktig kapp- og gjærsag.
Ved første blikk kan kapp- og gjærsager se skremmende ut. Den er stor, tung og har brytere og bevegelige deler. Men det er ikke spesielt komplisert å bruke den. De mange bruksområdene og det at den er så enkel å bruke har faktisk gjort kapp- og gjærsager til både en av de mest populære sagene og en favoritt blant både hobbysnekkere og proffer.
Kapp- og gjærsager kommer i forskjellige prisklasser og med forskjellige funksjoner. Hvis du skal bruke kapp- og gjærsagen forholdsvis mye, så er det verdt å legge litt tid i å undersøke hvilke egenskaper og funksjoner de forskjellige variantene har. Vi begynner med å gjøre rede for det mest grunnleggende: hva en kapp- og gjærsag er.
Hva er en kapp- og gjærsag?
En kapp- og gjærsag er en sag du bruker til å kappe eller sage med rette eller skrå vinkler. Virket legges eller spennes fast over en skive som kan vippes. Ved å vippe skiven og saghodet til høyre og venstre kan du stille inn snittets vinkel, men du kan også skrå selve sagbladet. Hvis begge ting gjøres samtidig snakker vi om dobbeltgjæring. Når du har stilt inn verktøyet og låst innstillingene kan du sage så mange planker og lister du vil og få samme resultat. Her kommer noe som gjør arbeidet raskere, lettere og mer effektivt uansett om du skal bygge terrasse, sage lister eller kappe virke.
Sammenlignet med sirkelsagen, som kan brukes til mange forskjellige oppgaver, er kapp- og gjærsager mer nøyaktige og lettere å stille inn. Som regel lager den også mer presise snitt. Framfor alt kan du legge opp materialet i normal arbeidshøyde og jobbe med god god oversikt.
Vinklet terminologi
Når du velger kapp- og gjærsag trenger du å se på hvilke vinkler kapp- og gjærsager kan sage, det vil si hvor mye du kan vippe saghodet til høyre og venstre og hvor mye du kan vinkle det. Fordi produsenter bruker forskjellige ord for å kombinere begge funksjonene, kan det i begynnelsen være vanskelig å forstå hva produkttekstene faktisk beskriver. I denne guiden snakker vi for enkelhets skyld om gjæringskapasitet og vinkelkapasitet.
Gjæringskapasitet og vinkelkapasitet
For å få en oppfatning om hva du kan gjøre med en kapp- og gjærsag bør du se på hvor spisse vinkler den kan sage og hvor mye bladet kan vinkles.
Gjæringskapasitet
Når du skal sage vinkler, snur du saghodet til høyre og venstre. Alle kapp- og gjærsager kan vippes 45° til høyre og venstre, men noen modeller lar deg vippe skiven enda mer.
Faste gjæringsinnstillinger hjelper deg å raskt stille inn riktig vinkel. Det er en fordel hvis sagen har faste innstillinger for de vanligste vinklene, som for eksempel 90°, 45° og 22,5°. Vanligvis trenger du heller ikke bruke låseskruen for å låse platen når du bruker de faste innstillingene.
Vinkelkapasitet
Vinkelkapasiteten angir hvor mye du kan vinkle sagbladet. På en del kapp- og gjærsager kan du vinkle bladet to veier, mens andre bare kan vinkles til venstre. Du kan alltid oppnå samme sluttresultat med et sagblad som kun kan vinkles til venstre. Men hvis du sager mye, kan arbeidet bli mer effektivt hvis du kan vinkle den til begge sider. Da slippeer du nemlig å tenke så mye på hvor du plasserer virket i sagen. Hvis bladet kan vinkles til begge sider, angis separate gradtall. 45° er et minimum som alle kapp- og gjærsager klarer.
Kapphøyde og kappbredde
Kappbredden avgjør hvor bredt materiale du kan sage og kapphøyden angir hvor tykt materiale som kan håndteres. Sagens maksimale kapasitet pleier å bli oppgitt i millimeter. Hvis du bare skal kappe vanlige byggematerialer og lister kan du stort sett bruke hvilken kapp- og gjærsag som helst. Men hvis du for eksempel snekrer møbler og trenger å sage hylleplater som er bredere enn 30 cm er valget av sag helt avgjørende.
Hvis den oppgitte kapasiteten er 342 x 102 millimeter, kan du altså sage et materiale som er 34,2 cm bredt og 10,2 cm tykt. Det er også viktig å ha kjennskap til at kappkapasiteten forandres når du vinkler sagbladet. Når du skrår sagbladet blir sagdybden mindre og når du vinkler den, så minsker den maksimale kappbredden. Derfor angis ofte kappdybden for flere forskjellige kombinasjoner av vinkler. Jo større dimensjoner kapp- og gjærsagen din kan sage jo mer allsidig er den.
Med eller uten utdrag?
Hvis kapp- og gjærsagens saghode kun kan heves og senkes er det sagbladets diameter som avgjør hvor bredt virke du kan kappe. For at du skal kunne kappe større dimensjoner har mange kapp- og gjærsager såkalt utdrag. Det innebærer at saghodet sitter på to armer og kan skyves framover og bakover. Kapp- og gjærsager uten utdrag brukes først og fremst til lister og mindre dimensjoner.
Strøm eller batteri?
Mange batteridrevne kapp- og gjærsager kan prestere like godt som strømdrevne – til batteriet er tomt. Fordi kapp- og gjærsagen er et relativt stasjonært verktøy som dessuten krever mye kraft, velger mange strømdrevet. Hva du skal velge kommer til syvende og sist an på hvordan du kommer til å bruke kapp- og gjærsagen din. Hvis du jobber mest hjemme og alltid har tilgang til en stikkontakt, velger du kanskje strømdrevet. Hvis du derimot farter mellom forskjellige byggeplasser eller bor på en stor gård, kan det være motivasjon for å legge penger i en batteridrevet maskin. Det finnes modeller som bruker et enkelt 18-voltsbatteri, men det er ikke uvanlig med doble 18-voltsbatterier, 36-voltsbatterier eller 54-voltsbatterier. De lettdrevne kapp- og gjærsagenes motoreffekt varierer vanligvis i mellom 1000 og 2000 watt. En kraftig motor gjør at du kan belaste sagen hardere.
Hvor høyt turtall?
En annen spesifikasjon man bør ha kontroll på er turtall. Kapp- og gjærsager ligger ofte et sted mellom 4000 og 6000 dreininger per minutt. Ved høyere turtall får du et høyere dreiemoment lengst ut på bladet. Ved lavere turtall får du høyere motstand i bladet som gjør at bladet ikke klarer like mye.
3 smarte funksjoner som gjør arbeidet enklere.
Mykstart
Mykstart er en funksjon som innebærer at maskinen bruker 2-3 sekunder på å komme opp i turtall i stedet for å gjøre det med med en gang. Fordi bladet skal rotere på fullt turtall når du senker det ned, har mykstarten ingen innvirkning på snittet. Denne funksjonen sørger derimot for at maskinen ikke rykker til når du starter den. Mykstarten gjør maskinen smidigere å jobbe med, men mange håndverkere velger den bort for å spare tid.
Sponoppsamling
Det blir mye spon og støv når du sager, så det er en fordel om det finnes en form for automatisk oppsamlingsfunksjon som tar seg av sponet. Hvis du bare skal kapp litt eller skal ha sagen til hjemmebruk kan du bruke en støvpose. Men når du skal sage mye, er det bra å kunne koble til en støvsuger.
Med en god sponoppsamler trenger du ikke bruke like mye tid på opprydning når du er ferdig.
Lasermarkør
Selvfølgelig går det an å måle ved å felle ned bladet, men hvis du raskt vil kunne se hvor snittet kommer til å ligge, så finnes det mer sofistikerte systemer. Det er ikke uvanlig at kapp- og gjærsager benytter en lasermarkør for å vise hvor snittet kommer til å havne. Ulempen med laser er at det kan være vanskelig å se linjen i sterkt dagslys, og at linjen er uavhengig av sagbladet. For å løse problemet benytter noen sager seg av LED-lys for å lyse opp stykket og markere snittet med skyggelinjen fra sagbladet.
Jobb mer effektivt med et sagbord
For at du skal kunne sage nøyaktige snitt, må materialet ligge vannrett. Hvis materialet stikker et stykke ut, kan du trykke det ned mot arbeidsflaten, men jo lengre virke du håndterer desto vanskeligere blir det. Når du håndterer kortere virke kan du iblant forlenge kapp- og gjærsagens liggeflate ut til sidene. Men hvis du skal sage lengre, og dessuten vil jobbe med best mulig ergonomi, kan det være verdt å investere i et egnet sagbord.
Et sagbord er ofte laget slik at du enkelt kan skru fast kapp- og gjærsagen til to maskinfester som kan skyves til høyre og venstre. Når du velger sagbord er det viktig å velge et bord som er kompatibelt med sagen din, og at det har funksjoner som matcher dine behov. Hvis du bruker sagen hjemme i snekkerboden trenger du et annet sagbord enn den profesjonelle håndverkeren som reiser mellom forskjellige jobber og skal ha plass til det sammenleggbare sagbordet i bilen.
Rett sagblad til rett jobb
Uansett hvilken kapp- og gjærsag du velger, kommer den aldri til å være bedre enn sagbladet som sitter i. Forutsatt at du legger riktig trykk på sagen, kommer bladet og bladets tenner til å være helt avgjørende for hvor fint snittet blir. Vi kommer ikke til å gi inn på alt i denne guiden, men det er greit å vite at tennenes utforming, antall, vinkling, deling, materiale, størrelse og bredde er faktorer som påvirker det ferdige resultatet.
Bladets størrelse
En viktig forutsetning for at du skal kunne bruke bladet i det hele tatt er at det er av riktig størrelse. Først og fremst er det viktig å ikke velge et større blad enn det som er ment fordi du risikerer å skade både deg selv og verktøyet ditt. Å bruke et litt mindre blad kan fungere, men er ikke å anbefale fordi det kan få for høy rotasjonshastighet.
Bladets hulldiameter
Et annet mål du må ta hensyn til er bladhulldiameteren, det vil si hvor stort hullet er i midten av bladet. Hvis du kjøper et blad med for stort hull, kan du ofte montere det allikevel, ved hjelp av pakninger. I noen tilfeller følger det med pakninger når du kjøper et blad, men de kan også kjøpes separat. Det er viktig å kontrollere at det monterte bladet sitter som det skal, og at pakningen ikke er tykkere enn bladet og at låsemutteren dekker hele pakningen.
Antall tenner
Hvor mange tenner bladet skal ha, avgjøres av hva som skal sages. Generelt kan man si at et blad med færre tenner gir raske og grove snitt, og at et blad med flere tenner jobber langsommere, men gir et finere snitt.
Bladet som følger med nye kapp- og gjærsager pleier å ha et sted mellom 24 og 40 tenner, så avhengig av hva du skal gjøre kan det være praktisk å komplettere med et sagblad med 40 tenner eller mer for finere snitt. Når du sammenligner antallet tenner på forskjellige blader er det viktig å ha med bladets størrelse i betraktningen. Et større blad kan nemlig ha flere tenner uten at avstanden mellom dem forandres.
Maksimal rotasjonshastighet
Hvis sagbladet har en merking som angir maksimal rotasjonshastighet (RPM) er det viktig å kontrollere at sagen ikke har høyere rotasjonshastighet. Dette er spesielt viktig å tenke på hvis du har en sag med veldig høyt turtall.
Tennenes vinkling
Det er ikke bare antall tenner som påvirker resultatet, men også vinkelen deres.
Negativ tannvinkel innebærer at tennene vinkler lett bakover.
De fleste sagbladene som selges har en tannvinkel mellom 5° negativ og 20° positiv vinkling. Et sagblad med positiv tannvinkel graver seg ned i materialet på en mer aggressiv måte, mens et sagblad med negativ tannvinkel er betydelig mer skånsomt. Blader med positiv tannvinkel egner seg for kløyving av tre, gips, spon, kryssfiner og lignende. Blader med negativ vinkel egner seg for saging i følsomme materialer som myke metaller, komposittmaterialer, plast og laminat.
5-15°: positiv vinkel egner seg for kapping av tre og saging av gips, spon, kryssfiner og lingnende.
20°: sterk positiv vinkel er egnet for kløyving av tørt og rått virke.
Bladets tykkelse
Normalt er sagbladene 2-3 millimeter tykke, men det finnes også blad på 1,6 eller 1,8 millimeter. De kan ofte brukes i kapp- og gjærsager, men er først og fremst laget til batteridrevne sirkelsager. Et smalt blad har nemlig mindre motstand i materialet, noe som gjør at batteriet varer lengre.