Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

Tigersager

Nedenfor er vårt utvalg av tigersager.

  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
112 produkter
Relaterte artikler:

Slik velger du riktig tigersag!

Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 08.08.2024

En tigersag er en ekte støttespiller blant verktøy. Den kan jobbe med grei presisjon, samtidig som den er helt uunnværlig for rivingsarbeid og tøffere jobber.

Tigersagen, også kalt rivningssag eller bajonettsag, er en slags allsidig og kraftig stikksag som kan brukes til ulike typer arbeid og i flere ulike materialer. Den er ikke laget for finskjæring og figursaging, men den klarer en viss presisjon og egner seg for eksempel utmerket til bruk når noe skal kuttes eller til rivningsarbeid.

Materialer som plast, tre, glassfiber, gips, gips er ikke noe problem for en tigersag. Det er også en maskin som er populær blant mange jegere da man kan bruke tigersagen til å håndtere kjøtt fra dyr.

Hvis du ikke er sikker på hvilken type sag du skal investere i, kan du lese vår sagguide ”Hvilken sag skal man bruke?” hvor vi går gjennom de mange ulike variantene og hva du kan bruke sagen til.

Hvordan fungerer en tigersag?

I likhet med stikksagen er tigersagen utstyrt med et langt blad som beveger seg frem og tilbake med en viss pendeleffekt. En viktig forskjell på de to sagene er at stikksagbladet kommer ut vertikalt på undersiden, mens tigersagbladet kommer horisontalt ut og peker rett frem.

Tigersagen er et allsidig verktøy og kan brukes til alt fra riveprosjekter, da den skjærer gjennom både gips, skruer og plater, til kapping og beskjæring og kapping av greiner, busker og trær.
 Handler det om grove greiner og felling av trær, kan det hende du trenger andre maskiner som en hekksaks eller en motorsag.

Ulike jobber og prosjekter stiller selvfølgelig ulike krav til hva tigersagen din må håndtere. Det finnes ulike modeller og her går vi gjennom hva du kan tenke på når du skal velge tigersag. Staypro har et bredt utvalg av tigersager med ulike egenskaper og i ulike prisklasser slik at du kan finne den beste tigersagen for deg og ditt formål!

Hvorfor heter det tigersag?

Hvor navnet tigersag kommer fra er uklart, men populære teorier er at det er det engelske ordet «sabre saw» som har skapt forvirring. I stedet for å kalle det «sabelsag», ville tankene i stedet gå til sabeltannede tigre og det litt søkte navnet «tigersag». Navnet tigersag kan også referere til hastigheten til verktøyet og dets skarpe tenner. Navnet bajonettsag, som også forekommer, gir faktisk en bedre beskrivelse av hva det dreier seg om.

Velg riktig sagblad for jobben

En stikksag kan ikke gjøre mye uten et påsatt sagblad. Det er selve bladet som gjør maskinen allsidig – med riktig blad kan den skjære gjennom nesten alle materialer. Bare sørg for at du har riktig blad for riktig jobb! Ellers kan det gå galt og bladet kan bli ødelagt.

Avhengig av materialet du skal jobbe med, bør du ha forskjellige sagblad. Sagbladene er laget av ulike typer metaller som håndterer ulike materialer. Ut fra betegnelsen på bladet kan du se hvilken type metall det er og hva det kan brukes til.

De forskjellige betegnelsene på sagbladene:

BIM – Står for bimetall og betyr at bladet er sammensatt av to forskjellige metaller. Med den kan du sage tre med spiker, andre trebaserte platematerialer, plast, aluminium, kobber og jern.

HCS – Et karbonstålblad laget av jern og karbon, som egner seg når du skal sage raskt og ønsker en finere snittflate. Fungerer i materialer som tre, plast og sponplater, kryssfiner og DF-plater.

HM – Bladet er laget av blant annet wolframkarbid og kobolt og kan brukes til saging i murstein, fliser, gips, glassfiber, rustfritt stål, tre og plast.

HSS – Ett svært varmebestandig blad som kan inneholde legeringer av karbon, kobolt, krom, molybden, vanadium eller wolfram. Med den kan du sage raskt i harde materialer som jern, uherdet stål, aluminium og kobber.

TPI (Teeth per inch)

En annen ting som skiller bladene er den såkalte TPI, det vil si hvor mange tenner bladet har per tomme. Tigersagblad tilpasset bruk på mykere materialer som tre har en lavere TPI, på rundt 25, mens blader for hardere materialer som metall kan ha en høyere TPI, opptil 32.

Enkelt å skifte blad

Når det kommer til sagblad, bør man også tenke på at at de skal være enkle og fleksible å skifte. På dagens tigersager er det sjelden nødvendig med verktøy for å skifte bladet.

Med ledning eller trådløs?

Tigersager er tilgjengelige både trådløse og med ledning. De trådløse går på batterier og er dermed bærbare, mens de med ledning må kobles til strømnettet. En batteridrevet tigersag gir deg større frihet i hvor du kan jobbe, men du må tenke på batteritiden. Har du to batterier kan du alltid sørge for at det ene er ladet for å unngå en ufrivillig ladepause!

De nettdrevne tigersagene er ofte kraftige, men ledningen begrenser deg i bruksområde og arbeidsplass.

Invester i en batteriplattform

Mange merker har serier hvor du kan bruke samme batteri til flere verktøy. Ofte er det nok å ha to batterier og en lader hjemme, noe som gjør at du kan kjøpe dine verktøymaskiner uten batteri og dermed få en billigere pris.

Det vanligste er å ha en tigersag som er kompatibel med et 12 volt (v) eller 18 v batteri. Trenger du en tigersag med mye kraft finnes det også maskiner med 36 v batterier.

Hvis du ikke allerede har en spesifikk batteriserie hjemme, kan du selvfølgelig også kjøpe en tigersag med medfølgende batteri og lader. Når du skal investere i verktøy som tilhører en batteriserie er det greit å sjekke hvilke verktøy leverandøren har i sitt sortiment, det kan variere fra merke til merke.

Batteridrevne stikksager er populære – ofte med et 12 eller 18 volts batteri.

Hva bør du vurdere når du velger en tigersag?

Når du skal finne en tigersag som passer deg og det du skal bruke den til, er det selvfølgelig greit å se på spesifikasjonene. Her går vi gjennom hva som kan være greit å tenke på før du velger!

Motorstyrke

Pass på å velge en maskin som er sterk nok til formålet ditt. Skal du for eksempel gjøre en større rivejobb kan det være farlig om du har en maskin som er for svak, bladet kan sette seg fast og da kan det gå galt!

Vekt

Hvor mye tigersagen veier kan være avgjørende avhengig av hvor mye du skal bruke maskinen. Skal du bruke den mye og over lengre perioder, kan det være bra med en som er ergonomisk og lett, mens du kanskje kan jobbe med en litt tyngre maskin om den brukes sjelden og i kortere perioder. Mindre tigersager kan veie rundt 1–2 kilo mens de kraftigere kan være rundt 3–5 kilo.

En batteridrevet motorsag veier vanligvis mer enn en nettdrevet tigersag. Ville en litt tyngre maskin fungere, som du kan bære med deg hvor som helst, men jobbe med i en begrenset periode, eller vil du ha en lett maskin som du kan jobbe med så lenge du vil men er avhengig av nettverksforbindelse? Man må rett og slett sette fordeler og ulemper opp mot hverandre og tenke på hva som passer best til det man skal ha det til.

For ergonomiens skyld bør du i tillegg til vekten også tenke på hvordan maskinen er balansert og hvor mye den vibrerer. Det mest ergonomiske er selvsagt en velbalansert sag, med lite vibrasjoner og som ikke veier mye. Da kan kroppen jobbe lenge!

Turtall

Turtall er en viktig faktor ved valg av tigersag, da den er avgjørende for hvor effektiv avvirkningen blir og dermed også levetiden til sagbladet. Jo høyere hastighet, jo raskere treffer stemplet bladet frem og tilbake i materialet, og med riktig blad til formålet optimaliseres kappingen. Noe å huske på er at en normal hastighet for en maskin med 18v-batteri kan komme opp i rundt 3000 slag i minuttet.

På de fleste tigersager kan du styre hastigheten via avtrekkeren. Jo hardere du presser, jo raskere sager du.

En tigersag hvor du selv regulerer slaghastigheten gjør det naturligvis lettere, da du enkelt selv bestemmer hvilken hastighet som passer best for akkurat det materialet du jobber med. Husk imidlertid å tilpasse hastigheten til materialet. For eksempel er det bedre å kutte saktere i materialer som plast og metall for å få et bedre snutt.

Slaglengde

En annen faktor som påvirker hastigheten er maskinens slaglengde. Slaglengden på stempelet har en viss betydning. Ved et lengre slag fjernes mer av materialet per slag, mens et større overflateareal av sagbladet brukes. Dette påvirker ikke bare hastigheten, men gjør også at bladene ofte holder lenger.

Slaglengden er også viktig avhengig av hvor tykt materialet du skal jobbe med. Jo tykkere materialet er, desto lengre slaglengde er nødvendig.

Sperre

Noen tigersager har sperrer som kan justeres, mens noen modeller har faste sperrer. Justerbar er å foretrekke da du enkelt kan justere hvor dypt du vil skjære, får optimal utnyttelse av sagbladet ditt samtidig som du har et fast grep om materialet du skjærer i.

Tigersager finnes i ulike design og formater. Velg den som passer best for deg og det du skal bruke den til!

Praktiske egenskaper

I tillegg til tigersagens vanlige spesifikasjoner, kan det også være greit å se på hvilke andre praktiske funksjoner som finnes. Kanskje er det viktig for deg å ha ekstra rask kapping, eller å kunne jobbe uhindret selv på mørkere steder.

Pendelfunksjon

En pendelfunksjon er praktisk hvis du vil at det skal gå raskt ved kutting. Pendelen gjør at sagbladet ikke bare følger støtbevegelsen, men også beveger seg vinkelrett på det, noe som gjør at sagen nesten automatisk jobber seg gjennom materialet. Det er imidlertid bra om tigersagen din har justerbar pendelfunksjon, høy pendel gir en røffere overflate og omvendt. I noen materialer, for eksempel metall, bør pendelfunksjonen være helt slått av.

Innebygd belysning

De fleste verktøymaskiner har i disse dager innebygget belysning, dette gjelder også ofte tigersager. Et innebygd LED-lys lyser opp det du jobber med, noe som gir deg god sikt i alle rom, også på mørkere steder hvor lyset ikke kan nå.

Vendbare blader

Noen ganger kan det hende du må sage noe som er høyere opp, og du må løfte sagen over hodehøyde. Da kan det være greit å ha en tigersag med vendbare blader så tennene peker oppover.

Børsteløs karbonmotor

Sørg for å kjøpe en motorsag med børsteløs karbonmotor. Fordelene med det er at du kan få samme kraft, men i et mindre format. Det er heller ingen børste som kan slites ut i motoren, noe som fører til lengre holdbarhet.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!