Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

Multiverktøy

Det oscillerende multiverktøyet ble utviklet på 60-tallet av det tyske selskapet Fein. I begynnelsen brukte man hovedsakelig multiverktøyet innen helsevesenet for å ta bort gips på en rask, sikker og effektiv måte, men etter hvert fant man ut at det fantes flere bruksområder enn dette. På 80-tallet begynte man å bruke verktøyet i bilindustrien, og snart ble det moderne multiverktøyet født.

  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
54 produkter
  • 1
Relaterte artikler:

Slik velger du rett multiverktøy

Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 16.08.2024

Et multiverktøy har en selvskrevet plass i verktøykassen din, uavhengig av om du er hjemmefikser eller profesjonell håndverkere. I denne guiden hjelper vi deg å velge rett!

Uansett om du skal pusse opp hjemme eller har en jobb som innebærer sliping, skjæring, eller saging, bør det allsidige multiverktøyet være din beste venn. For et multiverktøy er, akkurat som navnet antyder, et verktøy som kan gjøre veldig mange ting.

Det oscillerende multiverktøyet ble utviklet allerede på 60-tallet av det tyske selskapet Fein for å fjerne gips i helsevesenet på en rask, sikker og effektiv måte. Senere så man at verktøyet hadde flere bruksområder enn dette. På midten av 80-tallet begynte verktøyet å bli brukt i bilindustrien, og snart ble det moderne multiverktøyet født.

Fein var lenge alene med produksjon av multiverktøy, men etter at patentet deres utløp i 2008, har flere hoppet på toget, og i dag har alle de store produsentene sine egne varianter. Konkurransen har ikke bare ført til flere modeller å velge mellom, men også til at det har blitt vanskeligere for forbrukerne å velge.

Hva er et multiverktøy?

Felles for alle multiverktøy på markedet er at de vrir et sagblad eller annet verktøy frem og tilbake med en veldig liten bevegelse i høy hastighet. Dette kalles svingning. Fordi multiverktøyet er langt og smalt, kommer det ofte til der det er vanskelig å nå til med andre verktøy, men den store fordelen med et multiverktøy er at du kan skifte mellom forskjellige tilbehør. Utstyrt med riktig tilbehør kan multiverktøyet brukes til å skjære, slipe, kutte hull, polere, frese eller kappe.

5 ting du må tenke på når du velger multiverktøy

Svingninger per minutt

Multiverktygets hastighet anges i antal oscillationer per minut. Vanligtvis har verktyget ställbar hastighet i ett spann mellan ca 5000 och 20 000 oscillationer per minut. Olika material och olika verktyg kräver olika hastigheter så ju större spannet är desto bättre.

Hastigheten til multiverktøyet er angitt i antall svingninger per minutt. Vanligvis har verktøyet en justerbar hastighet i området mellom 5000 og 20.000 svingninger per minutt. Ulike materialer og forskjellige verktøy krever forskjellige hastigheter, så jo større spenn, jo bedre.

Svingningsvinkel

Det er ikke bare hastigheten som er viktig, men også hvor langt bladet beveger seg frem og tilbake. Dette kalles oscillasjonsvinkelen eller vinkelamplituden. Vanligvis er vinkelen et sted mellom 1,5 og 3 grader. En smalere svingningsvinkel betyr større presisjon, mens en større vinkel betyr mer kraft og raskere skjæring.

Batteristyrke

I dag kjører det store flertallet av multiverktøy på batterier. Fordi multiverktøyet er et bærbart verktøy som brukes der det er vanskelig å nå til, er det ofte et godt valg. Batteriene er vanligvis 12 eller 18 volt, og jo høyere spenning batteriet har, jo mer strøm får du. Hvis du allerede har verktøy med batterier, kan det være lurt å velge et multiverktøy fra samme produsent. Et tips er å kjøpe et ekstra batteri slik at du har to å bytte mellom når du trenger å jobbe flere timer. Hvis du velger et multiverktøy med nettdrift, måles effekten i stedet i watt.

Verktøyholderen

En av de store fordelene med et multiverktøy er at du kan bytte mellom forskjellige tilbehør. Hvor enkelt det er å bytte tilbehør varierer mellom forskjellige modeller. Noen ganger er det nok å trykke på en knapp, i andre tilfeller kan det hende du trenger en sekskantnøkkel. Et populært feste som mange multiverktøy er kompatible med, er Starlock. Starlock ble utviklet av Fein og Bosch, men kan brukes på alle verktøy med 12-punktsbrakett. Starlock er tilgjengelig i tre forskjellige varianter: Starlock, Starlock Plus og Starlock Max for de mest krevende bladene.

Starlock från Bosch

Tilbehøret

Når du kjøper et multiverktøy, får du ofte med et antall tilbehør i form av sagblad, slipeskiver og sandpapir. En pakke med det vanligste tilbehøret kan være veldig nyttig å ha når behovet oppstår. På en annen side kan det være bedre å kjøpe et verktøy med mindre tilbehør og heller supplere med delene du trenger, hvis du bare skal bruke verktøyet for et bestemt formål.

Vibrasjonsdemping og andre funksjoner

Andre ting å ta hensyn til er hvor mye verktøyet vibrerer. Dyrere multiverktøy har ofte bedre vibrasjonsdemping enn de billigste. Smarte funksjoner å se etter er innebygd LED-belysning og et svingbart hode. Sistnevnte funksjon gjør det enda enklere å jobbe på vanskelig tilgjengelige steder og finne en god arbeidsvinkel.

Standard tilbehør for multiverktøy

Motorsagblad

Hvis det bare tilkommer ett tilbehør, er det sannsynligvis et sagblad. Senkesagslingen, eller sagbladet, brukes til saging og skjæring. Metallet i bladet bestemmer hvilket materiale det kan brukes i. Sagbladets bredde måles i millimeter.

Segmentsagblad

Segmentbladet brukes til skjæring i tre og metall eller til å skjære spor.

Fugekniv

Fugekniven eller fugeskjæreren kan brukes til å fjerne silikonfuger eller malingsrester der det er vanskelig å nå til.

Slipeplate

Den trekantede slipeplaten brukes til sliping i hjørner eller trange flater. Sandpapiret er festet med borrelås.

Slipefinger

Den smale slipefingeren hjelper deg å komme til i svært smale og dyptliggende rom, i fuger, spor, åpninger og folder. Ideell i formkonstruksjon, i buer og i hule kjøl.

Fugeslipeskive

Fugeslipeskiven er utformet for å raskt kunne fjerne fugemassen. Maskinen har ofte en bølgete kant.

Hardmetallrasp

Hardmetallraspen brukes til grovsliping av sparkel, fliser, betong, stein og tre.

Skrape

Med en skrape eller sparkel, kan du skrape av hardlakkert lakk, limrester, tepper, flisfesterester og understellsmasse.

Riktig stål for riktig materiale

Når du velger tilbehør til multiverktøyet ditt, vil du komme over mange forskjellige forkortelser. Forkortelser som BIM, HCS og HSS indikerer hva bladet eller tilbehøret er laget av for materiale, og hvert metall har sitt bruksområde.

– Karbonstål gjør bladet mykt og holdbart. Brukes hovedsakelig til tre og andre myke materialer.

– Bimetall betyr at det er forskjellige metaller i bladene og tennene. Med et bimetallblad kan du komme deg gjennom både tre og negler.

– Høyhastighetsstål brukes til å kutte aluminium, jern og kobber.

HM – Karbidblad/hardmetallblad brukes til materialer som sliter mye på sagbladet, for eksempel murstein eller glassfiber.

Starlock färgkodning för multiverktyg

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!