Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

Er du i ferd med å finne en passende og god borhammer til ditt brukl? Det kan selvfølgelig være vanskelig å vite hvilken ende man skal begynne i. For å gjøre det litt enklere, kan du lese om Staypros 5 bestselgende hammerbor her. Alle er testet av kunder og har fått høye karakterer. Kanskje det er en av dem som får flytte inn i verktøykassen din.

Du trenger en borhammer for arbeid i svært harde materialer, for å bore, rive og sanere. Borhammeren kan håndtere, med riktig drill eller meisel, arbeid og boring i betong, stein, fliser og andre keramiske materialer der en drill og til og med en slagbormaskin vil gi etter og kan bli ødelagt.

Vil du vite mer om hvordan en borhammer fungerer og hva den kan? Les vår guide Velg riktig borhammer! Hvor vi også gir råd om hva du bør vurdere for å finne den beste borhammeren for deg!

Hva er en borhammer?

For å takle skikkelig røffe jobber har borhammeren, i tillegg til den åpenbare borefunksjonen, en innebygget hammer som slår boret fremover. Slaget, sammen med SDS-festet, gjør at verktøyet kommer lett gjennom materialet uten at du trenger å trykke med mye ekstra kraft.

En borhammer kommer også i forskjellige modeller og størrelser. Avhengig av hva du skal bruke den til, er det selvfølgelig nyttig å tenke gjennom hvor stor eller liten den må være. Hvis du vet at du skal jobbe med borhammeren over skulderhøyde, kan det være vanskelig og skadelig å ha en stor og tung maskin. Det kan være greit å ha en med lav vekt i stedet. Men hvis du skal bruke borhammeren til skikkelige grovjobber, kan det hende du trenger en som er kraftigere og i et større format.

Med en borhammer kan du gjøre skikkelige grovjobber. Bare sørg for at du har riktig bor eller meisel!

Bruk riktig bor

For å bruke en borhammer må du ha hammerbor! Dette både for at de skal kunne bore og komme gjennom tunge materialer, og for at de skal passe i SDS-braketten. En borhammer har enten et SDS-Plus-feste eller et SDS-Max-feste. Forskjellen er at SDS-max er større og det går fortere for eksempel ved grove rivingsarbeider.

For riving av materialer som fliser kan det være lettere å bruke meisel. Det kan du gjøre hvis borhammeren din har en låsefunksjon, det vil si at du kan slå av selve rotasjonen og bare ha hamringen på. Det finnes flere forskjellige typer meisler som kan brukes avhengig av hva du trenger til formålet.

Trådløst dominerer

Batteridrevne borhammere er mest populære blant våre kunder. Faktisk kjører de fem bestselgerne alle på 18-voltsbatterier. Det finnes selvfølgelig også borhammer med batterier med både mer og mindre spenning enn 18 v. Du kan blant annet kjøpe en med 12 v, 36 v eller 54 v.

Å velge en trådløs maskin gir deg naturligvis større frihet i hvor du kan jobbe. Du slipper å rote med ledninger og skjøteledninger samtidig som du reduserer risikoen for snubleulykker og at maskinen går i stykker. Hvis ledningen på maskinverktøyet ryker, kan det hende du rett og slett må kjøpe et nytt, mens den batteridrevne kanskje bare trenger et nytt batteri.

Å investere i batteridriften kan også være en billigere løsning på sikt. Mange merker har serier der du kan bruke samme batteri til flere verktøy. Dette betyr at du kan kjøpe verktøyene dine med eller uten batteri inkludert. De uten batteri er selvfølgelig billigere!

Når du jobber med en batteridrevet borhammer, eller faktisk et hvilket som helst batteridrevet maskinverktøy, bør du selvfølgelig tenke på batterilevetiden. For å unngå ufrivillige ladepauser, kan det være greit å ha to batterier. Da kan du alltid ha det ene på lading og klart til bruk når det andre går tomt!

Borhammeren – et kraftsenter

Er du vant til å jobbe med en vanlig boremaskin, kan det hende du reagerer på at borhammeren jobber litt tregere, men det er helt greit. I stedet fungerer den med mer kraft med hammerfunksjonen.

Verdier som kan være gode å se på ved valg av borhammer er slagkraften, altså joun (J), og hvor mange slag per minutt (bpm) hammeren treffer borkronen. Blant våre toppselgere er støtkraften fra 1,2 opp til 3,2 J, og støtfrekvensen mellom 4000 og 6000 bpm.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!