Drømmer du om å snekre dine egne møbler eller bygge din egen båt? Med de rette verktøyene og nøye planlegging kan drømmene dine bli virkelige. Med fokus på funksjon, design og kvalitet skaper du unike gjenstander etter alle kunstens regler!
Vær oppmerksom på at finsnekring ikke er noe du lærer deg på en dag. En god finsnekker utfører arbeidet som en kunster som maler et bilde. Det krever tålmodighet, følelse for detaljer og kunnskap om ulike treslag. Jo mer erfaring du har innenfor trehåndverk, desto bedre blir resultatet. Finsnekkeren håndterer verktøyene sine med presisjon og omsorg og etterlater ingenting til tilfeldighetene.
For deg som aldri har snekret før, er det viktig å prøve seg forsiktig frem og ikke miste motet om du gjør feil. Jobb metodisk, følg tegningene og revurder metodene dine i løpet av arbeidet. Det finnes flere gode bøker og videoer som kan hjelpe deg med å lære teorien rundt finsnekring, og du kan se hvordan erfarne finsnekkere jobber. Men når det gjelder ditt eget håndverk, finnes det ingen snarveier – det handler kun om erfaring.
Hva er finsnekring?
Finsnekring handler om å skape noe kreativt med tre. Det handler ofte om møbler, interiør eller båter. Du håndterer hele prosessen, fra idé til ferdig produkt. Selv om du følger tegninger hele veien, kommer resultatet til å bli ditt eget og ulikt alle andres. Finsnekkeren jobber med omhu og må ta større hensyn til form og estetikk enn en grovsnekker.
I annet arbeid med tre, som f.eks. husbygging, jobber snekkeren i større grad etter rutiner og med mindre detaljarbeid. Ettersom den overlegent største arbeidsgiveren til en snekker er nettopp byggebedrifter, jobber de fleste snekkere innenfor denne sektoren. For mange er finsnekringen en hobby og noe man sysler med ved siden av lønnsarbeidet.
Kunnskap om det du jobber med, og å forstå treets ulike egenskaper avhengig av opprinnelse, behandling og sammensetning, er forutsetninger for å lykkes med finsnekring. Verktøy spiller utvilsomt også en stor rolle. Finsnekkeren velger sine verktøy med omhu, og gjerne flere forskjellige til hver oppgave. Arbeidet med bittesmå detaljer får frem det vakre i møbelet ditt, og utgjør en stor forskjell for sluttresultatet.
Hvilke verktøy trenger man til finsnekring?
Du husker kanskje hvordan det så ut på tresløyden og hvilke verktøy og metoder du fikk lære deg å bruke? I prinsippet er tresløyd en grunnutdannelse i finsnekring, og verktøyene du holdt i hånden var i stor grad de samme som en finsnekker har mest bruk for. Utenom de åpenbare verktøyene som hammer og skrutrekkere, presenterer vi her noen flere verktøy du bør ha i snekkerboden.
En finsnekker bruker mange forskjellige meisler. Det er et verktøy som du bruker for å hugge løs biter eller skjære i treet med for å lage mønster og motiv. Meiselen kan enten være rett eller skålformet, og du sliper metallbladet med en vinkel på eggen fra 15 opp til 40 grader, avhengig av hvor hardt treet du bearbeider er.
Med en løvsag eller figursag kan du sage i treet med større spillerom enn med en vanlig sag, og du kan sage ut kompliserte former. Bladet er tynt, dvs. at avstanden mellom tenner og rygg er kort, for at du ikke skal sette fast bladet når du snur virket i skarpe vinkler mens du sager i det. Det som skiller en vanlig løvsag fra en figursag er dybden i spennbuen. Løvsagen har hele 25 cm, og figursagen mellom 12 og 15 cm.
En holder ting på plass når du jobber med detaljene, noe som er helt nødvendig flere ganger i løpet av finsnekringen. Du bruker også tvingen til å presse overflater mot hverandre når du limer. Ordet tvinge kommer fra nettopp å «tvinge», dvs. tvinge sammen.
For å rette og plane trenger du en høvel. Du begynner som regel med en grovere høvel for å jobbe ned ujevnhetene med større effekt. Jo nærmere du kommer en plan, glatt og rett overflate, desto mindre vinkel trenger du i skjærestålet, og til slutt får du frem en jevn og fin overflate for arbeidet videre.
Du kan ikke snekre uten vater, meterstokk og vinkelhake. Disse bruker du vanligvis veldig mange ganger i løpet av arbeidet, og de sikrer at delene blir rette, jevne og har riktig størrelse.
er et verktøy som du slår på tre med. Dette slagverktøyet er mykere og mer skånsomt sammenlignet med en vanlig hammer. Husk at noen treslag er mykere enn andre, og du må være enda mer forsiktig.
Sylen bruker du til å markere punkter der du senere skal slå spiker eller skrue. har du alltid i lommen for å markere linjer før du for eksempel skal sage.
Verktøyene og tilbehørene nevnt ovenfor gir hobbysnekkeren gode forutsetninger for vellykket finsnekring. Prøv deg fram, og ikke vær redd for å mislykkes. Det er sånn man lærer seg nye ting!
Bli bedre kjent med oss og vårt sortiment på Staypro.no