Nå kan du slutte å bekymre deg for at gresset er grønnere på den andre siden. Denne guiden hjelper deg nemlig med å få den frodigste gressplenen i nabolaget ved hjelp av noen enkle tips og råd. Alt fra når på året det er best å begynne å så, til hvordan du vedlikeholder den for å holde mose og brune strå borte!
En grønn og velstående plen er ikke noe du får uten å jobbe for det. Plenen skal ikke bare klippes regelmessig: den skal befruktes, kalkes, luftes, rakes og toppdresses. Det høres kanskje komplisert ut, men det trenger ikke å være det. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite for å holde plenen fin i mange år fremover.
Hvordan legge et godt grunnlag for plenen din
Når du skal så en ny plen og vil at den skal vokse fantastisk frodig og tett, er et godt fundament alfa omega. Sørg derfor for å bruke jord av høy kvalitet og spre den i et jevnt lag 20-30 cm over hele området du skal så gress på.
Det er også viktig å velge riktig type frøblanding for å få drømmematten du lengter etter, og her er det mange varianter tilgjengelig på markedet. Tenk på om du vil ha en slitesterk plen til fotballkamper for barn eller om du vil ha en langsomt voksende plen som klippes litt sjeldnere. Det finnes også frøvarianter som passer i forskjellige situasjoner, så uansett om du skal så gress på et solrikt sted eller i en fuktig og skyggefull skråning, så finnes det passende gress for deg.
Når skal du så plen?
Når på året skal du så nytt gress? Den beste tiden er på våren eller på høsten når det ikke er fare for at det blir for varmt eller for kaldt. Ekstra bra er det også hvis jorden er litt varm og nettene er fuktige slik at du ikke trenger å vanne så mye for at gresset skal etablere seg. Sørg også for at blader eller gamle planterester ikke ligger i veien for solen, slik at de nye små gressstråene kan trenge gjennom og vokse seg lange og sterke.
Hvordan ta vare på plenen om våren?
For å gi plenen de rette forholdene for sommersesongen, er det viktig å gi den nok ernæring tidlig på våren og å sørge for å rive vekk kvister, dødt gress, mose, steiner og kongler som har samlet seg opp i løpet av høsten og vinteren . På denne måten gir du gresset muligheten til å vokse seg sterkt og tett og dermed også unngår at nytt ugress eller mose tar over.
Ettersom gamle løv og planter som du raker bort fungerer som en naturlig gjødsel for plenen, er det viktig at du tilfører ekstra næringsstoffer med gjødsel. Kvalitetsgressgjødsel eller kyllinggjødsel er gode alternativer fordi de inneholder god ernæring samtidig som de er naturlige, noe som betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at dyr skal få i seg farlige stoffer.
Det er bra å gjødsle omtrent hver tredje uke fram til midtsommer, deretter kan du redusere gjødslingen til hver femte eller syvende uke. Sørg også for å vanne plenen etter gjødslingen hvis det ikke har kommet regn. Hvis plenen har noen år på nakken, kan det også være bra å bruke en vertikalskjærer for å åpne opp og skjære litt i gressrøttene, og for å lufte jorden slik at næringsstoffene kan trenge ordentlig inn.
Videre kan det også være bra å toppdresse plenen for å reparere områder som trenger ekstra pleie. Du gjør det da lettere for gresset å beholde vannet og næringsstoffene, samt skaper et godt fundament for frøene.
Plenen ABC
Raking - Grunnleggende teknikk for fjerning av blader, mose og dødt gress.
Ventilasjon - Når plenen er etablert, kan det føles godt å bli ventilert/luftet. Dette gjøres vanligvis med en vertikalskjærer. Lufting gir røttene oksygen og forbedrer drenering.
Gjødsel - Gresset trenger næring for å vokse. Ulike plener trenger forskjellige mengder gjødsel for å føle seg bra.
Mose og ugress - Mose er et problem i mange plener. Den beste måten å holde mosen borte på er å klippe gresset ofte, gjødsle regelmessig, kalke og lufte jorden.
Topdressing - Toppdresse betyr at du fyller på med næringsrik jord, såkalt toppdressing jord. Jorda stimulerer vekst og hjelper sårbare områder med å komme seg. Det er også et godt grunnlag for støttesåing.
Vanning - Hvor mye du trenger å vanne plenen avhenger av hvor mye det regner og hvor etablert plenen din er. Nysådd plen bør vannes ofte, mens en etablerte plen skal vannes sjelden og mye.
Såing - En plen krever kontinuerlig arbeid. Når plenen er etablert, kan du fortsette å så i litt for å gjøre den tettere.
Klipping - Gresset liker å bli klippet litt og ofte. En god tommelfingerregel er å ikke klippe mer enn en tredjedel av gangen.
Hvordan ta vare på plenen om høsten?
Etter en lang og hyggelig sommer med mye løping og henging på plenen, er det viktig å gjøre gresset spenstig og klart for vinteren. Ikke slutt å klippe gresset bare fordi du ikke bruker så mye tid utendørs - det er minst like viktig å ta vare på plenen i løpet av de kalde høstdagene.
Gi den en ekstra dose næring og kraft ved å spre over et lag gjødsel, helst med høyt innhold av kalium og fosfor og litt nitrogen. Det vil gi styrke til gresset på vinteren og øke sjansene for en grønn og fin plen tidlig neste vår. Under høsten bør du også sørge for å rive plenen ordentlig for blader og kvister og gjøre en siste klipping på senhøsten slik at gresset holder en høyde på omtrent fem centimeter.
Når skal du vanne plenen?
For å holde gresset grønt, må du ikke glemme å vanne det når det er tørt. Det norske våte været er heldigvis til stor hjelp, og en etablert plen krever ikke like mange vanninger som en nysådd plen. Et tips er å unngå vanning midt på dagen på varme sommerdager og i stedet vente til kvelden eller tidlig på morgenen. Dette er fordi vannet ikke fordamper like raskt, men heller får sjansen til å trenge dypere ned i jorden og bli der.
Plenkalender - Hvordan vedlikeholde plenen under årets gang
Januar
I januar, når snøen er tykk over plenen, er det lett å glemme hva som ligger under. Ettersom det ikke er mye å gjøre rent praktisk, er dette en utmerket mulighet til å lese om plenpleie og hagemaskiner. Når det gjelder å holde plenen grønn og fin, er kunnskap om den veldig viktig!
Februar
I februar kan det være på tide å tenke på om du har riktig utstyr og om du trenger å gjøre noen større innkjøp til sommeren. Noen av verktøyene som kan hjelpe deg med å holde plenen fin er løvblåsere, gressklippere, vertikalskjærere, kantskjærere og klassiske håndverktøy som river og raker. Gressklipperen er et kapittel i seg selv. Robotgressklippere, motoriserte gressklippere og batteridrevne, håndholdte gressklippere har alle sine fordeler og ulemper.
Mars
Når de første vårtegnene dukker opp, klør det sannsynligvis i fingrene på mange av oss, men du skal ikke klippe plenen enda. I stedet kan du sjekke at maskinene dine er i god stand, at du har trimmertråd til gresstrimmeren og at slåmaskinens kniver er skarpe. Hvis du har maskiner som trenger service, er det bra å være ute i god tid, før sesongen har startet på alvor.
April
Nå er det endelig tid for å begynne å jobbe på plenen! Det er viktig å rive bort kvister, dødt gress, mose, steiner og andre ting som har samlet seg opp om vinteren. Hvis du har hatt problemer med mose, kan du bruke et middel, plukke bort mose for hånd eller bruke en moseriver. Vent gjerne til plenen har blitt grønn og fin slik at den ikke blir skadet og slites unødvendig. Det er også nå du skal gjødsle plenen for første gang. Arbeidet du gjør nå gir plenen bra forutsetning for å klare sommersesongen!
Mai
I mai har gresset hatt tid på seg til å vokse og få tilbake kreftene etter vinteren. Når gresset begynner å nærme seg en halv desimeter er det på tide å ta fram gressklipperen. Tidlig på sommeren når gresset vokser mest, bør du klippe plenen 1-2 ganger i uken. Når du har klippet gresset noen ganger, kan du bruke en vertikalskjærer eller moseriver for å lufte røttene.
Juni
I juni vokser plenen for fullt og nå må gressklipperen virkelig jobbe. Hvis plenen er grønn og fin trenger du ikke å gjøre mer enn å klippe den, men hvis det er tørre perioder uten regn, må du passe på å vanne den. Et godt tips er å unngå vanning midt på dagen og i stedet vente til kvelden eller tidlig på morgen. Nettopp fordi vannet ikke fordamper like raskt om morgenen og kvelden, og det trenger dypere ned i jorden. Du bør også fortsette å gjødsle omtrent hver tredje uke.
Juli
I juli vil du merke at gresset begynner å vokse saktere og at du ikke trenger å klippe plenen like ofte. Fortsett å vanne plenen hvis den er tørr, slik at den holder seg grønn og fin. Det er bedre å vanne sjelden og mye, enn å vanne ofte.
August
Hvis du skal så en ny plen eller fylle ut tomme flekker, er august en god tid fo dette. I august trenger du ikke å vanne like mye som i de tørreste sommermånedene. Fortsett å gjødsle, men ikke så ofte som tidlig på sommeren.
September
Nå viser høsten seg med sin nydelige fargepalett. Når bladene begynner å falle over plenen er det viktig å rake de sammen eller bruke en løvblåser for å samle dem opp. Hvis det er for mye blader på plenen, risikerer du faktisk å kvele den. Et alternativ for mindre mengder blad er å bruke en gressklipper med en mulchfunksjon som knuser blad- og gressrester og bruker dem som gjødsel.
Oktober
I oktober klipper du sannsynligvis plenen for siste gang dette året. Før vinteren kommer bør gresset helst ha en høyde på rundt 4-6 centimeter. For kort gress tåler kulde dårligere. Gjødsle plenen slik at den tåler vinteren og er klar for neste år!
November
Hvis du ikke allerede har gjort det, er det nå på høy tid å legge bort gressklippere, gresstrimmere og andre maskiner og redskap for vinteren. Benytt anledningen til å vaske maskinene grundig, smøre de og tømme de for bensin.
Desember
I desember, når snøen begynner å falle og julen er rett rundt hjørnet, kan du lene deg tilbake og tenke på noe annet en stund, mens plenen hviler.
På Staypro finner du et stort utvalg av hageredskaper av høy kvalitet som river og raker, samt ugress- og planteringsredskaper som gjør det enkelt å så, samt å klargjøre plenen til en ny vår eller vinter. Lykke til!