De smarte lysene i Philips Hue-systemet har lenge vært en opplagt del av mange smarthjem. Men hvorfor begrense seg til hjemmets fire vegger? Stadig flere oppdager hvordan smart belysning kan sette farge på rosebuskene, lyse opp oppkjørselen og skape trygghet i høstmørket.
Smarte lys, altså lys som styres med en eller annen form for trådløs teknologi, har allerede forenklet hverdagen og skapt god stemning i mange hjem. Philips var tidlig ute med sitt Philips Hue-system, og har gjennom årene bygget opp en bred katalog av produkter som kan kobles til, synkroniseres og kontrolleres ved hjelp av telefoner, fjernkontroller, talekommandoer og apper.
Mange av produktene kan styres med Bluetooth, men for full funksjonalitet trenger systemet en hjerne – Philips Hue Bridge. Denne broen kobles til husets ruter med nettverkskabel og lar deg konfigurere opptil 50 lys med nettbrettet eller mobiltelefonen som kontrollpanel. Broen og mobilappen åpner for en hel verden av muligheter med tanke på planlegging, timerinnstillinger og stemmestyring. Hvis internettet ditt skulle være nede, fungerer smartlysene akkurat som vanlige lys.
Ta med deg den smarte belysningen utendørs
Det var selvfølgelig bare et spørsmål om tid før den smarte belysningen ville finne veien inn i hagen. Philips lanserte nylig sine første lys og tilbehør til utendørs bruk. Lysene er IP-klassifisert for å tåle vær og vind. Philips har dessuten forenklet installasjonen ved å lansere egne strømforsyninger, tilkoblinger og skjøteledninger. Når utelysene er installert, kobles de til broen, og blir da synlige i mobilappen sammen med de andre lysene dine. Nå kan du gruppere dem, lage forhåndsinnstillinger for ulike områder og sette automatiserte rutiner som forenkler hverdagen.
Les også: 6 grunner til å investere i smart utebelysning i hagen
Noen lys krever strømforsyning
Hvordan du skal installere de ulike lysene i Philips Hue-familien, er avhengig av modellen. Noen lysslynger kan kobles til et jordet vegguttak utendørs, mens lyskastere og vegglamper i noen tilfeller kobles direkte til strømnettet. Andre lys, som pullerter og enkelte spotlights, trenger strøm fra Philips egne strømforsyning Philips Hue Power Supply. Strømforsyningen finnes i to forskjellige størrelser, og lar deg koble til skjøteledninger på henholdsvis 35 meter og 2 x 30 meter. De leverer strøm til lysene dine med en total effekt på henholdsvis 40 watt og 100 watt. Før du velger hvilken strømforsyning du skal kjøpe, må du tenke på hvilke og hvor mange lys du skal koble til, og hvor lang ledning du trenger.
5 måter å lyse opp hagen på med Philips Hue
Skap en drømmende glød med fargede spotlights
Mange av produktene i Philips Hue-serien er tilgjengelig med enten hvitt lys eller farget lys. Hvis du velger fargede lys, kan du trinnløst veksle mellom 16 millioner farger. Det hvite lyset egner seg godt til rent funksjonelle oppgaver, som for eksempel å lyse opp kjellertrappen eller oppkjørselen. Men for å skape stemning eller belyse detaljer, er fargelampene uslåelige. Spotlighten Philips Hue Amarant sprer lys over store utendørsarealer, for eksempel på gjerder, vegger og hekker. For mer fokuserte lyseffekter kan du velge spotlighten Philips Hue Lily eller den større Philips Hue Lily XL.
Tradisjonelt utseende med pullerter
All ære til lysslynger og spotlights. Men noen ganger vil man ha et mer tradisjonelt utseende, og til det er den stilige pullerten perfekt. Plasser pullertene langs innkjørselen eller hagestien med jevne avstander for en innbydende og elegant velkomst. Noen av pullertene i Philips Hue-serien er Turaco, Calla, Calla Large og Tuar.
Bevegelsessensorer utendørs
Det er ikke noe nytt å ha bevegelsessensorer som slår på et lys når noen nærmer seg garasjeporten eller inngangen. Philips Hue åpner imidlertid for mer funksjonalitet. Du kan velge når på dagen sensoren skal være aktiv, stille inn følsomheten og velge hvilke lys som skal tennes når. Hva med å benytte anledningen til å lyse opp i gangen når gjester nærmer seg, eller la stuelyset slås på når du er bortreist og noen beveger seg i oppkjørselen? Siden Philips utendørs bevegelsessensorer går på batterier, kan de plasseres nesten hvor som helst.
Pynt med lysslynger
La lyset slynge seg rundt uteplassen, langs buskene eller ned trappene. Philips Hue Outdoor Lightstrip har et spesielt belegg som sprer lyset og gir en behagelig glød. Slyngen finnes i lengder på 2 og 5 meter, og kan enkelt formes for å passe til omgivelsene og fremheve hagens naturlige linjer.
Skap trygghet og forleng kveldene med spotlights
Når du har en bred fargepalett å jobbe med, er det lett å fokusere på det estetiske. Men smart utebelysning fyller også en praktisk funksjon. Når du ønsker en funksjonell, men innbydende glød på terrassen eller ved inngangen, kommer lyskasterne Hue Discover og Hue Welcome godt med.