Treskrue, terrasseskrue, metallskrue, farmerskrue eller sekskantskrue? Det finnes nesten like mange skruetyper som det finnes byggeprosjekter. Uansett om du skal sette opp en enkel hylle på kjøkkenet eller bygge ny altan til uteplassen, er det viktig å vite hvilken skrue som egner seg til hva. Hvis du gjør det riktig fra begynnelsen av, sparer du både tid, penger og frustrasjon.
Hvilken type skrue bruker man til hva?
Det er viktig å bruke riktig skrue til riktig formål. Heldigvis har mange skruer et avslørende navn. Det kommer vel ikke som en stor overraskelse at en treskrue skal brukes til montering av nettopp tre? Derimot kan det være vanskeligere å gjette seg til når man skal bruke en farmerskrue. Hvis du har interesse for skruer, kan det være en god idé å lage en oversikt over de forskjellige skruene som finnes, ettersom de både har ulike funksjoner og utseende. Under går vi gjennom noen av de vanligste skruene og hva de brukes til:
- er en skrue som først og fremst er ment for utendørsbruk, ofte laget av rustfritt stål. Skruen har en selvborende spiss så treet ikke risikerer å sprekke når du borer i det.
- En har ofte sagtenner og fresespor i skruespissen. Den passer godt i mange treslag, sponplater og MDF-plater.
- har ofte et PH2-spor. Sporet gjør at skruen sitter bedre fast i bitsen, noe som gjør arbeidet enklere. Skruen har et trompetformet hode.
- bruker du når du for eksempel setter opp kjøkkeninnredning og lister. Den har også et PH2-spor, akkurat som gipsskruen.
- Fransk treskrue passer fint til kraftigere trekonstruksjoner som skal settes opp utendørs.
- kjenner du igjen på det sekskantede hodet. Du bruker den for eksempel når du skal skru fast en plate mot et underlag av tre.
Du kan ofte lese på emballasjen hvilken type montering skruen passer til. Når du ser på ulike skruer, kommer du også til å legge merke til at skruehodene ser litt forskjellige ut og dermed fyller ulike funksjoner. Visste du for eksempel at et trompetformet skruehode, som gipsskruen, glir lett ned i underlaget uten å skade det? Hvis du ser at skruen har et sekskantet hode, betyr det ofte at den er ment for grovere trekonstruksjoner, akkurat som den franske treskruen som har nettopp et sånt hode. Hvis du leter i skrueboksen din hjemme, kommer du sikkert til å oppdage flere typer skruehoder.
Du kan ofte lese på emballasjen hvilken type montering skruen passer til.
Hvilken lengde skal en skrue ha?
Hvis du bare skal vite en eneste ting om skruer, så er det at den bør være dobbelt så lang som tykkelsen på det du skrur fast. Dette er en god huskeregel, og selv om den først og fremst gjelder for tre, kan den også brukes på andre materialer hvis du er usikker på hvilken skruelengde du skal ha. Ved veggmontering bør du også ta hensyn til hvilken type vegg du har når du velger skrue. Mange himlinger og vegger har gipsplater som stiller ekstra krav til riktig skruelengde. Hvis du har porøse vegger med liten styrke, som gips, kan du måtte trenge ekstrahjelp fra gipsankere og gipsplugger. Hvis du derimot bor i et gammelt hus, har du andre utfordringer enn akkurat gipsvegger. Veggene i eldre boliger er ofte laget gjennom mange ulike tidsepoker og består gjerne av mange forskjellige materialer. Samme vegg og montering kan derfor kreve skruer i ulike lengder.
Hva bør man tenke på når man velger skrue?
I tillegg til å velge riktig skrue for riktig formål, er det viktig å tenke på om du skal bruke skruen innendørs eller utendørs. Hvis du skal velge en skrue til innendørsbruk, må du tenke på om det er viktig hvordan skruen ser ut. Hvis skruen skal være synlig for eksempel på et møbel, eller kanskje passe til en bestemt tidsepoke, vil du ha en fin skrue med et forsenket hode. Mange skruer finnes i ulike materialer og med forskjellig overflatebehandling. Tenk også på at utendørsomgivelser stiller høyere krav, og at overflatebehandling som rustbeskyttelse er nødvendig for at skruen ikke skal ruste.
Når skal man spikre og når skal man skru?
En stor forskjell mellom spiker og skrue er at skruen er enkel å både skru inn og ut, mens en spiker ofte forårsaker skader når den dras ut. Hvis du vil kunne ta fra hverandre en gjenstand, er det derfor alltid en fordel å benytte seg av skruer i stedet for spiker. En ulempe med skruer kan være at hullene i materialet blir større enn når du bruker spiker. Når hullene er større, kan vann trenge inn og skade treet. Selv om det ofte går fint å bruke skruer i stedet for spiker og vice versa, kan det være lurt å velge det sikre fremfor det usikre. Ved større konstruksjoner og monteringer er det alltid lurt å følge de anbefalingene som finnes.
Ble bedre kjent med oss og vårt sortiment på Staypro.no