Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

Står du i valget mellom en rotasjonslaser og linjelaser? I denne artikkelen gjør vi rede for forskjellene slik at du skal kunne velge det laserverktøyet som passer best for deg.

Få moderne oppfinnelser har hatt like stor betydning for hvordan vi bygger, monterer og snekrer som bygglaseren. Siden teknologien slo gjennom på 80-tallet, har den blitt en selvfølge for både snekkere, malere, rørleggere, elektrikere og hjemmesnekkere. Så fort du trenger en jevn overflate, skal lage fall eller linjere punkter, er laseren et uvurdelig hjelpemiddel.

Lenge var rotasjonslaseren det selvfølgelige valget. Rotasjonslaseren er et verktøy som bruker et roterende prisme for å i høy hastighet kaste en laserprikk i 360 grader. I og med at prikken beveger seg raskt, ser det ut som en helt rett linje på veggen. Deretter kom den enklere linjelaseren som raskt ble mange hjemmesnekkere og håndverkeres favoritt. I stedet for å rotere et prisme, projiserer linjelaseren statiske linjer. En linjelaser som kan projisere to eller flere linjer i et kryss, kalles en krysslaser. Hvis linjelaseren kan kaste linjer i alle retninger, snakker man om en sirkellaser eller 360-graders laser.

Arbeidsområde

Det som kanskje er mest avgjørende for om du behøver en linjelaser eller rotasjonslaser, er rekkevidden – eller arbeidsområdet hvis man snakker om flere retninger. Siden rotasjonslaseren fokuserer alt lys på ett punkt, har den et betydelig større arbeidsområde enn linjelaseren som sprer lyset utover en linje. Rotasjonslaseren kan ha et arbeidsområde på over 1000 meter, men siden det ikke er mulig å se linjen på den avstanden, trenger du en mottaker. En typisk sirkellaser til hjemmebruk har vanligvis et arbeidsintervall på 20–30 meter og en maksimal rekkevidde på 50–120 meter med mottaker. Det er viktig å ta i betraktning at arbeidsområdet består av en sirkel rundt verktøyet. Derfor må du halvere tallene for å finne ut hvor lang rekkevidden er i én retning.

Vinner: rotasjonslaser

Rotasjonslaseren kan ha en arbeidsrekkevidde på over 1000 meter, men siden du ikke lenger kan se linjen på den avstanden, trenger du en mottaker.

Synlighet

Rotasjonslaseren har altså sterkere lys og lengre rekkevidde, men det betyr ikke at den er mer synlig. Siden linjene til rotasjonslaseren lages av et roterende lyspunkt, vil den bli svakere og vanskeligere å se enn den statiske linjen fra en linjelaser. På enkelte modeller kan man øke rotasjonshastigheten. Da forsterkes illusjonen av ren linje, men dessverre skjer det på bekostning av synligheten. Så for enkle hjemmejobber er linjelaseren med andre ord overlegen.

 

Vinner: linjelaser

Fleksibilitet

Hvis du velger en rotasjonslaser med to fall (tofallslaser), kan du stille inn både en vertikal og en horisontal linje. Enkelte modeller kan du også sette på høykant for å skape en vertikal linje som kan veilede når man trekker strøm eller plasserer lampearmaturer. Men til utendørsarbeid vil vi påstå at en 360-graders linjelaser er et mer fleksibelt valg. Med en slik laser kan du med et knappetrykk veksle mellom horisontale og vertikale linjer, eller vise flere linjer samtidig. Enkelte modeller har dessuten innebygd punktlaser, noe som gjør jobben lettere når du skal trekke et rør fra gulv til tak eller passe på at taklampen henger over midten av spisebordet.

Vinner: linjelaser

Når vi jobber innendørs, vil vi fortsatt påstå at en 360-graders linjelaser er det mest fleksible valget.

Nøyaktighet

Når det gjelder nøyaktighet, er rotasjonslaseren den store vinneren. En typisk linjelaser har en feilmargin på ± 0,3 mm/m, mens tilsvarende tall for en rotasjonslaser kan være ± 0,08 mm/m. Det høres kanskje ikke ut som så stor forskjell, men på 20 meters avstand blir det en feilmargin på henholdsvis 9 mm og 1,6 mm. Dette er noe som taler ytterligere til fordel for rotasjonslaseren til større jobber utendørs.

Vinner: rotasjonslaser

Pris

Noe annet som skiller rotasjonslaseren fra linjelaseren, er prisen. De billigste rotasjonslaserne på markedet koster rundt 5000 kroner, men de aller fleste koster ganske mye mer enn 10 000 kroner. I tillegg kommer kostnader for stativ, målestenger, lasermottakere og annet tilbehør. For en linjelaser betaler du vanligvis mellom 1000 og 5000 kroner avhengig av om du trenger 360-graders projisering og andre mer avanserte funksjoner.

Vinner: linjelaser

Konklusjon

Det er ingen tvil om at den enklere sirkellaseren har mange fordeler når du skal jobbe innendørs: Enheten er mer letthåndterlig og laserstrålen tydeligere. Når du skal gjøre jobber utendørs er ikke valget like opplagt. For enklere fundamentering og murbygg, kan du ofte klare deg fint med en linjelaser, men så fort du trenger et større arbeidsområde, er rotasjonslaseren den åpenbare vinneren. Dette er fordi rotasjonslaseren gir deg betydelig lenger rekkevidde og større nøyaktighet.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!