De fleste av oss er enige om at det er deilig å gå på et oppvarmet gulv. Det kan være spesielt behagelig i den mørke årstiden, når det blir lett kaldt og trekkfullt i hjemmet. Men om varmen skal komme fra elektrisitet eller vann, er ikke alle like enige om. Finnes det egentlig et system som er bedre enn det andre?
Enkelt forklart fungerer gulvvarme ved at gulvet varmes opp fra undersiden. Hvordan gulvet varmes opp varierer avhengig av hvilken metode man bruker. Hvis varmen kommer fra elektrisitet, er det ofte en varmekabel eller en varmematte som legges under gulvet som gjør det varmt og deilig. Når det gjelder vannbåren gulvvarme, er det i stedet slanger eller rør som distribuerer varmen i gulvet, og disse drives på sin side av en varmekilde. En slik varmekilde kan være alt fra bergvarme til en pelletsovn – eller et eksisterende vannbårent varmesystem, som fjernvarme. Hvis du allerede har radiatorer med vannbåren varme, er det selvfølgelig en god løsning å koble gulvvarmen til det eksisterende systemet.
Hva koster gulvvarme per kvm?
Prisen for ulike typer oppvarming varierer naturligvis mye, blant annet avhengig av hvilken produsent du velger. Ifølge en grov beregning kan vannbåren gulvvarme koste fra 800 kroner per kvadratmeter. Hvis du sammenligner dette med elektrisk gulvvarme i form av en varmematte eller varmekabel, lander du ofte litt lavere, rundt 500 kroner per kvadratmeter. Disse prisene er bare standardpriser, men som regel pleier man å si at vannbåren varme er dyrere å legge, men kan være billigere i drift. Elektrisk gulvvarme pleier på sin side å være billigere å legge, men dyrere i drift. Prisen for installasjonen varierer naturligvis også avhengig av hvilke forutsetninger rommet har, for eksempel om rommet er vått eller tørt. Du kan selvfølgelig få det enda billigere hvis du kan utføre deler av installasjonen selv. Bare husk at noen momenter krever en godkjent fagmann.
Hva koster gulvvarme i drift?
Det er veldig vanskelig å si hvor mye gulvvarme koster i drift. Akkurat som for kvadratmeterprisen, er kostnaden avhengig av hvilken type gulvvarme du har valgt og hvilke forutsetninger boligen din har. Det spiller også en stor rolle hvordan den øvrige varmeforsyningen din ser ut. Driftskostnaden varierer nemlig avhengig av om du har gulvvarme som hovedoppvarming, eller kun bruker den som komfortvarme. Hvis du bruker gulvvarmen som hovedoppvarming, er det positivt for prislappen hvis boligen din er godt isolert. Da slipper du trekk fra vinduene, og gulvvarmen kan spre seg jevnt rundt i rommet. Som regel er det også mulig å senke temperaturen i et rom som er varmet opp med gulvvarme. Ettersom du går rett på varmekilden, oppleves ikke rommet som kaldt. Når du beregner hva gulvvarmen koster i drift, er det lurt å ta hensyn til installasjonskostnaden. Selv om det kan være slik at vannbåren gulvvarme er billigere i drift, kan det ta mange år før det lønner seg hvis du har installert den på en veldig liten overflate. Derfor er det ofte anbefalt å bruke elektrisk varme når det er snakk om få kvadratmeter. Hvis du derimot ikke har det travelt, kan du la resultatet vente på seg, ettersom vannbåren gulvvarme kan vare opptil 40 år. Elektrisk varme varer i rundt 25 år.
Skal man velge vann eller elektrisitet?
Når det gjelder valg av varmekilde, er det beste å ta hensyn til både behovene dine og hvor mange kvadratmeter gulv du har tenkt å varme opp. Elektriske varmekabler blir billige hvis du vil installere gulvvarme på en begrenset plass. På grunn av dette prinsippet er det vanlig å installere elektrisk gulvvarme i rom som badet, gangen og kjøkkenet. Disse rommene er ofte forholdsvis små sammenlignet med andre rom i boligen, og egner seg derfor godt for å varmes opp med elektrisk gulvvarme. Et annet argument som taler for elektrisk varme for eksempel på badet, er at det er et rom hvor du ofte vil ha varme året rundt. Med vannbåren gulvvarme blir gulvvarmen automatisk avgrenset når resten av huset ikke trenger å varmes opp. Hvis du derimot skal varme opp gulvet i et helt hus eller på store overflater, kan vannbåren varme være et langsiktig og bærekraftig alternativ. Men du må tenke på at det krever en varmekilde til, hvis ikke huset ditt allerede har et vannbårent varmesystem. Installasjonen av et vannbårent system krever mer høyde sammenlignet med de tynne elektriske nettene, noe som også kan være lurt å ta med i beregningen. Husk også på at ulike gulv har ulike forutsetninger. Uansett hvilken type gulvvarme du velger, får du mange deilige morgener å se frem til.
Bli bedre kjent med oss og vårt sortiment på Staypro.no