Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

Jegere og andre skyttere løper stor risiko for å skade hørselen, og risikoen øker for hvert skudd som avfyres. Det beste du kan gjøre for å beskytte deg er å bruke et godt hørselvern. Men hva bør du huske på når du velger hørselvern for jakt og skyting? I denne artikkelen gir Fredrik Johansson hos 3M Peltor sine beste tips.

Arbeidstilsynets grenseverdi for tillatt impulsstøy i industrien er 130 desibel. Ved høyere støy enn dette må hørselvern brukes. Et jaktvåpen med kaliberklasse 1 oppnår støytopper på opptil 170 desibel. Likevel er det mange som slurver med hørselvernet.

- Statistikken viser at veldig mange jegere har skadet hørselen sin. Den yngre generasjonen er generelt flink til å bruke hørselvern, men langt fra alle gjør det. Noen mennesker mener at de har skutt i mange år uten at noe har skjedd. Men det er som dråper i et vannglass – plutselig renner det over, sier Fredrik Johansson, Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting hos 3M Peltor.

Fredrik er selv jeger og har møtt mange andre jegere opp gjennom årene. Mange av dem ville aldri funnet på å dra til en skytebane uten hørselvern, men i en jaktsituasjon er det ikke alltid en selvfølge.

- Når du er ute på jakt, er du også avhengig av hørselen din for å kunne skille mellom lyder. Du har i tillegg et stort adrenalinkick som betyr at du kanskje ikke oppfatter skuddene som så høye.

Det mange ikke tenker på er at hørselvernet faktisk kan gjøre dem til bedre jegere:

- Selv om du ikke merker det, mister du fokus i noen tiendedels sekund når du skyter uten beskyttelse. Det kan være nok til at du bommer på ditt andre skudd. Hvis du har på deg hørselvern, kan du hele tiden fokusere på målet, sier Fredrik.

8 ting du må huske på når du velger hørselvern

Aktivt eller passivt hørselvern? Propper eller deksler? Her er Fredrik Johansson hos 3M Peltors med sine beste tips for et vellykket valg av hørselvern.

Deksler eller propper? Velg det som passer deg

- Mange har en klar mening og vet hva de liker best. Enten foretrekker man propper som sitter i ørene eller så liker man omsluttende deksler. De har begge sine fordeler og ulemper og kan tilby en like god beskyttelse. Velg det som passer deg best!

Fredrik Johansson er Global Product Marketing Manager Hunting and Shooting på 3M Peltor - men han er også en jeger.

Det er viktig at hørselvernet sitter godt

Det er viktig å velge et hørselvern som du liker og som du vil bruke. Et godt hørselvern skal ha god passform, ikke presse for hardt mot hodet og ikke risikere å falle av når du beveger deg. Når det gjelder ørepropper, er det viktig å velge riktig størrelse. Den største ulempen med in-ear-produkter er at folk flest ikke klarer å sette dem ordentlig på plass, noe som kan gi en falsk trygghetsfølelse.

Aktiv medhøring er jegerens beste venn

- Hovedoppgaven til hørselvernet er å dempe lyd, men ettersom du også trenger å høre hva som skjer rundt deg, bør du velge hørselvern med aktiv medhøring. Dette betyr at det sitter mikrofoner på utsiden av dekslene og at svakere lyder forsterkes. Når du velger hørselvern, er det viktig å vurdere hvor naturlig lyden gjengis og om det er lett å avgjøre hvilken retning lyden kommer fra. Variabler som kan påvirke lydbildet og retningsoppfatningen er hvordan høyttalerelementer og mikrofoner er plassert, eventuell støy og akustikken i dekselet.

Bruk den aktive medhøringen for å høre bedre

- Statistikk viser at mange jegere allerede har hørselsskader, og da kan den aktive forsterkningen i dekslene faktisk hjelpe dem til å høre bedre. Jeg pleier å si at alle kjøper hørselvern før eller senere. 

Hvis de er yngre, gjør de det for å beskytte hørselen sin. Hvis de er eldre, gjør de det for å høre bedre. Mange som har skadet hørselen, velger 3M Peltor Tactical XP fordi den har god forsterkning, naturlig lyd og innstillinger for justering av lyden.

Hvis du skyter mye, bør hørselvernet ha bedre demping

- Skal du bare bruke hørselvernet til jakt, eller bruker du også mye tid på skytebanen? Hvis du skyter mye, bør du velge et deksel eller propp med litt mer demping. 

Mange kjøper 3M Peltor SportTac. Det fungerer bra for jakt, men hvis du er instruktør eller skyter mye, trenger du et deksel med mer demping, som for eksempel 3M Peltor ProTac Shooter eller 3M Peltor Tactical XP. Alternativt kan du bruke en propp under dekselet.

Velg et hørselvern med inngang for jaktradio

- Mange jegere bruker en jaktradio for å kommunisere med jaktlaget sitt. Jaktradioen kobles vanligvis til med en ledning. Det finnes mange forskjellige kontakter, men det er vanligvis ikke noe problem. Hvis vi ikke har koblingen selv, kan alle de store produsentene av kommunikasjonsradioer tilbyr en kobling som passer til våre hørselvern.

Har hørselvernet utskiftbare deler?

- En forutsetning for at hørselvernet skal holde seg godt og opprettholde dempningsevnen, er at du bytter ut hygienesett, dvs. tetningsringer og skumplate med jevne mellomrom. 

Til industribruk anbefaler vi vanligvis to utskiftninger i året, men for en jeger kan det imidlertid være aktuelt å bytte en gang i året. Problemet er at mange aldri bytter det ut, og da har de ikke mye hørselvern igjen etter noen år. Spesielt ikke hvis hunden har vært frampå og tygget på det, noe som er vanligere enn man skulle tro.

Se på hørselvern som en investering i din egen helse

- Husk at hørselen er en av de viktigste sansene vi har. Mange jegere kan bruke 40 000 kroner på rifler og 20 000 kroner på optikk. Da burde det ikke være så farlig å bruke noen få tusenlapper på et skikkelig godt hørselvern, men likevel velger mange å prioritere det bort. 

Står valget mellom et skikkelig hørselvern og et par vanntette spesialstøvler? Føttene dine tørker etter hvert, men hørselen din får du aldri tilbake!

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!