De fleste vet at du bør bruke hørselvern når du klipper gresset eller arbeider i støyende omgivelser, men hvor mye demping er tilstrekkelig? Vi snakket med hørselseksperten Göran Hellberg for å finne de vanligste spørsmålene om dempingsevne, passform og nivåavhengig aktiv medhøring.
Det kan ikke understrekes godt nok hvor viktig det er at du bruker godt hørselvern når du jobber i støyende omgivelser eller håndterer bråkete maskiner. Hvis du eksponeres over lang tid, trenger ikke lydvolumet å være veldig høyt for at du skal få hørselsskader. Med tanke på hvor mye som står på spill, er det grunn til å bruke litt ekstra tid på valg av hørselvern
- Det mange ikke tenker på, er at selv en gressklipper eller en boremaskin kan nå skadelige støynivåer. Når du er på arbeidsplassen sier arbeidsmiljøloven at du må ha hørselvern ved 85 dB, og at arbeidsgiveren må tilby beskyttelse allerede ved 80 dB. Jeg synes ikke det er noen grunn til å skille mellom arbeid og privatliv, sier Göran Hellberg som jobber hos hørselvernprodusenten Hellberg Safety.
Hellberg utvikler og produserer hørselvern med deksler – fra enkle modeller med passiv demping til elektroniske varianter med aktiv medhøring og trådløse funksjoner.
Hvordan vet man hvilken modell man skal velge?
- Det første trinnet er alltid å finne ut hvor høye lyder du blir utsatt for. På arbeidsplassen er det arbeidsgivers ansvar å foreta støymålinger, men hvis du kjøper hørselvern til hjemmebruk, er det vanskeligere. Hvis du har en gressklipper, står det på maskinen eller i manualen hvor mye lyd den lager. Hvis lydvolumet er 96 dB og du vil ha 75 dB under dekselet, må du dempe minst 21 dB.
SNR-verdien er en god veiledning
Hvor mye de forskjellige hørselvernene demper kan leses av SNR-verdien (Single Number Rating). SNR-verdien er et estimat av hva hørselvernet demper i gjennomsnitt, over hele frekvensbåndet.
- For de fleste er SNR-verdien en god veiledning. Hellberg har for eksempel hørselvern med tre forskjellige beskyttelsesklasser: 26 dB, 29 dB og 32 dB. Jo bedre dempingsevne, desto større og tyngre har dekselet en tendens til å være.
Selv om SNR-verdien er en god veiledning, påpeker Göran at det er flere faktorer som kan påvirke ytelsen. Ansiktshår eller briller kan skape lekkasje, og hvis dekslene skal monteres på en hjelm, må de testes sammen med den aktuelle hjelmen.
Er det ikke alltid best å kjøpe hørselvern med best demping?
- Vel, du har også en risiko for overdemping. Det betyr at du ikke hører ting du trenger å høre. Hjemme kan det være barn som leker når du klipper gresset. På arbeidsplassen kan det være lastebiler og varselsrop. Hvis du trenger å høre hva som skjer, må du sørge for at du har 75 dB på innsiden av dekslene og ikke 60 dB.
Nivåavhengig aktiv medhøring løser mange problemer
Overdemping er derimot først og fremst et problem som involverer passivt hørselvern uten innebygd elektronikk. I dag har mange hørselvern nivåavhengig aktiv medhøring, noe som betyr at mikrofoner på utsiden av hørselvernet fanger opp, behandler og slipper inn lyder fra omgivelsene. Begrensningskretser i hørselvernet sørger for at lydnivået aldri overstiger 82 dB inne i dekselet.
- Ingen av disse funksjonene skal påvirke den passive ytelsen. Så hvis du har kjøpt et hørselvern, bør du trygt kunne bruke det med funksjonene slått på, enten det er medhøring, radio eller samtale. Unntaket er hvis den passive ytelsen ikke strekker til og omgivelseslyden passerer gjennom dekselet.
Hørselvern med nivåavhengig aktiv medhøring er også et godt valg for de som risikerer å bli utsatt for plutselige eller uregelmessige lyder.
- Det kan være en kompressor som blir slått av og på, eller en kollega som jobber med en spikerpistol i nærheten. Hvis du har nivåavhengig aktiv medhøring i hørselvernet, kan du ha funksjonen påslått hele dagen. Da kan du snakke med kollegaene dine som vanlig, men uten å risikere å bli utsatt for plutselige høye lyder, sier Göran.
Hva med ekstra funksjoner?
- Når du har valgt riktig dempingsnivå og bestemt deg for om du trenger aktiv medhøring, kan du begynne å tenke på hva du trenger for å føle deg bedre på arbeidsplassen, eller forbedre kommunikasjonen. Kanskje du vil ha musikk, radio og kunne ringe? Hvis du trenger å snakke mens du jobber, trenger du kanskje en støydempende mikrofon? Uansett hva du velger, vet du at hørselen din er beskyttet!