Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro

I denne guiden gir vi råd om hvordan du enkelt bygger ditt eget basseng til en rimelig pris, og hvilket tilbehør det er viktig å investere i. Vi gir deg også tips om prisgunstige alternativer hvis du ikke har muligheten til å bygge ditt eget basseng, eller hvis du heller vil ha det over bakken. Lykke til!

Høres det ikke fristende ut å kunne slenge seg i det avkjølende vannet etter en tøff dag på jobben, eller skape en herlig feriefølelse i sin egen hage? Det er ikke så rart at så mange velger å bygge et basseng eller installere et utebad. Det blir fort verdt investeringen i form av bedre livskvalitet, enkel tilgang til trening og verdiøkning av boligen.


Hvordan bygger man sitt eget basseng?

Det kan høres vanskelig og dyrt ut å bygge sitt eget basseng, men faktum er at det er mye enklere enn du tror. Du kan også redusere kostnadene betydelig sammenlignet med om du får hjelp av et firma. Selvfølgelig er det en fordel om du ikke har ti tommeltotter, siden det tross alt handler om en konstruksjon som skal holde vannet i bassenget, men du kommer langt med grundig research og materialer samt tilbehør av god kvalitet.

Hvis du allerede nå føler at bassengbygging ikke er noe for deg, så finnes det en rekke andre smarte og prisgunstige alternativer å velge mellom! Ta for eksempel en nærmere titt på basseng eller utebad over bakken som du enkelt kan sette på plass uten å måtte hverken grave eller støpe. Det blir dessuten enda billigere enn å bygge et basseng på egen hånd, og derfor er det et godt alternativ for deg med stramt budsjett.

Men hvis du føler deg klar for å sette i gang «Prosjekt bassengbygging», så gjelder det å begynne med å tenke ut hvordan du vil at bassenget skal se ut og hvor stort det skal være. Vil du at det skal være klassisk rektangulært, eller er du ute etter et asymmetrisk basseng med avrundede kanter? Det finnes flere typer å velge mellom, og her gjelder det å ta hensyn til hvor mye plass du har på tomten.

Velg et solrikt og fint sted som du har god utsikt til fra huset, og hvor grunnvannivået er lavere enn bassengets maksdybde. Normal størrelse for et basseng er fra 3 x 6 meter til 5 x 10 meter, og 1,5 meter regnes som standarddybde. Dette er noen av de vanligste designene for hjemmebygde basseng:

  • Rektangulært
  • Ovalt
  • Rundt
  • Med eller uten spa
  • Nedgravd (bakkebasseng) eller basseng over bakken

Neste steg er å velge bassengramme eller chassis. Her tilbyr markedet en rekke ulike varianter å velge mellom, og det finnes både fordeler og ulemper med de forskjellige materialene. En ramme av tre er for eksempel et rimelig alternativ, men har som regel litt korte levetid enn for eksempel bassengrammer av glassfiber eller stål. Tenk derfor over hvor lenge du vil kunne bruke bassenget og hvor lite vedlikehold du vil måtte utføre.

Alle bassengrammer krever selvfølgelig et godt utført bakkearbeid og en riktig utført montering etter leverandørens anvisninger for at det skal holde så lenge som mulig. Hvis bassenget skal være nedgravd, er det også viktig at du kontrollerer at det materialet du velger tåler å graves ned i et fuktig miljø.

Deretter er det på tide å begynne å grave, og plassere ut en gedigen, stabil og slitesterk bunnplate der hvor det skal ligge. I tillegg må det legges drenering for å redusere risikoen for problemer i fremtiden. Etterpå kan du montere bassengrammen eller den ferdige bassengkroppen og trekke alle rørene som skal gå til og fra bassenget. Det følger med gode instruksjoner fra bassengleverandørene, så du trenger ikke være bekymret for at du må finne ut hvordan man gjør dette helt alene.

For å få et pent og innbydende sluttresultat bør du investere i innerduk eller «liner», bassengbelysning, filter, pumper og kanskje også en oppvarmingsløsning hvis du vil sikre en behagelig vanntemperatur. Kontakt gjerne forhandleren for spørsmål om hvilke løsninger som passer for akkurat din type basseng hvis du er usikker!


Kostnaden med å bygge et basseng

En annen viktig ting å ha i bakhodet, i tillegg til selve konstruksjonen, er å sette opp et budsjett for bassengbyggingen din. Grovt kalkulert pleier materialene for et standardbasseng å havne på rundt 150 000–200 000 kr, og deretter kommer det omtrent like mye for utgraving, montering og tilkobling.

Tenk også på at det kommer kostnader for oppvarming, vedlikehold og strøm i tillegg når du begynner å bruke bassenget. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye det koster å bygge et basseng selv, men det blir garantert billigere enn å få hjelp av et firma eller en entreprenør.


Slik bygger du ditt eget basseng billig

For å holde kostnadene nede for både materialer og arbeid gjelder det å gjøre grundige undersøkelser og å ta valg som passer til dine egne forutsetninger. Du sparer selvfølgelig penger på arbeidskostnader hvis du bygger det selv, sammenlignet med om du hadde leid inn et firma. Men for den som ikke har bygget noe lignende før, kan det for eksempel lønne seg i lengden å kjøpe en ferdig bassengramme i glassfiber i forhold til å begynne å bygge en i tre eller stål selv.

Uansett om du velger å investere i et rimelig basseng eller et spabad over bakken, eller å bygge ditt eget basseng fra grunnen av, har du garantert mange herlige badestunder å se frem til!

Du finner varer til basseng og utebad på Staypro.no.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!