Barn er fantastiske i alle aldre og faser og er ofte svært oppfinnsomme og nysgjerrige i lek og utforsking av omverdenen. Å sikre hjemmet for livet med barn er viktig for å kunne forhindre ulykker, store som små. Les mer om hva som kan være lurt å tenke på når du vil skape et barnesikkert hjem.
Når du har fått et nytt familiemedlem i form av en liten baby, kan det virke fjernt at den lille snart skal kunne krype og til slutt løpe rundt i hjemmet på oppdagelsesferd. For små barn finnes mange spennende ting å utforske i et helt vanlig hjem, og man skal ikke undervurdere små hender og raske føtter når nysgjerrigheten melder seg. Det er lurt å tenke på både små og store potensielle risikoer i hjemmet ditt, som små gjenstander av ulike former som kan settes i halsen, men også stor og tung innredning som kan velte. Klemrisiko i dører og vinduer, varme kokeplater og skarpe kjøkkenredskaper for ikke å snakke om giftige rengjøringsprodukter. Det tjener ingen hensikt å være redd og bekymret for livet i eget hjem med barn, men det er viktig å ha oversikt over situasjonen og i best mulig grad prøve å ligge et skritt foran din lille oppdager, for på den måten selv å få litt fred og ro i sjelen.
Store barn – store problemer, små barn – små katastrofer
Når barna er små, kan det være viktig å fokusere på nettopp de små detaljene i hjemmet som kan skape uorden og i verste fall skader av ulike slag. Å finne og sikre skarpe kanter på møbler og interiør er for eksempel et triks som kan unngå ulykker når barnet akkurat lærer seg å gå eller har begynt å løpe. Kantbeskyttelse er tilgjengelig for kjøp, men du kan også lage egne kreative løsninger midlertidig med hjelp av støtdempende materialer, for eksempel skumgummi og litt slitesterk og formbar tape. Når barna er store, kan det derimot være lurt å tenke gjennom risikoer som om barnet bestemmer seg for å kutte frukt med en skarp kniv eller blir ustyrtelig lysten på å tenne stearinlys med lighter eller fyrstikker.
Slik skaper du et trygt miljø for barn i hvert rom
I de ulike rommene hjemme finnes det spesielle faktorer å holde øye med når det kommer til barnas sikkerhet. Gjennomgå miljøet hjemme, rom for rom, for på den måten å ligge et skritt foran og unngå eventuelle ulykker og skader.
Sikkerhet i barnerommet
I barnerommet kan det være lurt å tenke litt på sikkerheten fra begynnelsen, selv om barnet ditt i utgangspunktet ikke er så bevegelig. Tiden går fort, og vips så har din lille baby blitt et nysgjerrig småbarn som beveger seg raskt og metodisk. I barnerommet er det bra å sjekke at vinduer har fungerende og barnesikre ventilasjonsbeslag som ikke kan pilles opp, samt se over eventuell håndtakssperre eller kanskje vurdere å bytte til et sikkerhetshåndtak. Døren kan også sikres for å redusere klemrisikoen, enten med en dørstopper eller en dørbremser. Hvis du vil at barnet ditt skal holde seg på lekerommet uten at du må lukke døren, finnes det barnegrinder av ulike størrelser og design som installeres enkelt i døråpningen. Bor du stort eller i en bolig med to etasjer, kan det føles trygt med en babyvakt når barnet ditt skal sove. Babymonitorer lar deg overvåke barnet når han/hun sover, men kan også tilby muligheten for toveiskommunikasjon som dels lar deg lytte innimellom for å sørge for at din baby sover godt, men fungerer også for å for eksempel berolige barnet på avstand.
Barnesikkert kjøkken
Det er gøy og lærerikt for barna å få være med på kjøkkenet. Kanskje leke med vann i vasken mens du forbereder middag eller til og med hjelpe til med små oppgaver som å kutte agurk og andre mykere grønnsaker med en stump matkniv. På kjøkkenet er det imidlertid en del å holde øye med når du har barn hjemme. Å installere skap- og skuffesperre er en liten, men veldig god tiltak for å gi en grunnleggende barnesikkerhet på kjøkkenet. På den måten sikrer du både skarpe kniver og tunge stekepanner, men hindrer også at barnet får tak i flytende oppvaskmiddel eller oppvaskmaskintabletter som de kan putte i munnen.
Uansett om du har kokeplater eller induksjonstopp, kan det være lurt å ha en form for komfyrvakt for å unngå kjedelige brannskader på barnets hender. Når du først lager mat på komfyren – husk å vende alle kjelehåndtak innover, fra rommet, for å forhindre at varmt vann eller varm mat søles ut i forbifarten. Til ovnen finnes det også spesielle ovnslåser som gjør ovnsdøren vanskeligere å åpne.
Barnesikkert bad
På badet tilbringes det mye tid i småbarnsårene, med både bleieskift og koselige badestunder. Når du har små barn, er det viktig å holde unna alle produkter på badet som kan gi kvelningsfare, som søppelposer, bomullsdotter og små gjenstander som kan være fristende å putte i munnen.
Et låsbart medisinskap er virkelig bra å ha, for å unngå at barnet ditt tilfeldigvis får i seg kosttilskudd eller medisiner som kan være skadelige for barn. Hvis du ikke har et medisinskap, kan du enkelt lage et barnesikkert skap ved for eksempel å montere en hengelås på et passende skap eller skuff. Der kan du deretter oppbevare alt på badet som du vil holde unna barnet ditt, som smertestillende, hårspray, neglelakkfjerner og kosmetiske produkter, men også sterke rengjøringsmidler og rengjøringsprodukter.
Barnesikkert soverom, stue og entré
Store møbler som kommode, bokhylle og skap av ulike slag finnes ofte i både stuen og hallen og er alltid bra å forankre i veggen. For å forankre møbler finnes ulike typer beslag, for eksempel vinkelbeslag som passer bra til hyllekanter og lignende. Uansett om barna er små eller store, kan det føles godt å redusere risikoen for å tilfeldig velte tunge møbler som i verste fall skader barnet. I entréen kan det også være lurt med sko-oppbevaring og en grov inngangsmatte som samler opp grus og søppel, for å redusere risikoen for at krypende småbarn, eller kjæledyr for den saks skyld, får i seg usunnheter utenfra.
TV-apparater på gulv anbefales å forankres i veggen og gir deg da en liten forsikring for både helse og lommebok. I stuen og foreldrenes soverom finnes det ofte gardinsnorer og persiennesnorer som gjerne bør festes ordentlig opp på en krok eller lignende beslag, for å unngå at de havner rundt halsen på barnet. En god ting kan også være å se over omgivelsene rundt sofa og seng – hvordan lander barnet hvis han/hun skulle falle ned? Enkelte varmeelementer og vinduskarm kan ha skarpe kanter som er triste å lande på hvis man hopper i sofaen eller sengen.
Sikkerhetsgrinder kan være fint å bruke i sommermånedene, når du kanskje vil ha balkong- eller terrassedøren åpen for å slippe inn frisk luft, men samtidig barnet under oppsyn innendørs. Det finnes også smarte romdelere som kan brukes for å avgrense rommet eller kombineres i flere deler til en lekegrind.