Hvordan vet man hvilken grovstøvsuger som passer til jobben? I denne artikkelen gir Daniel Melin fra Kärcher sine beste tips til deg som skal velge en grovstøvsuger til profesjonell bruk.
Vanlige støvsugere er først og fremst konstruert for å suge opp støv. Så fort du skal suge opp noe annet, trenger du en grovstøvsuger. Forskjellen ligger i hvordan grovstøvsugeren er konstruert, og hvordan luften strømmer gjennom den.
– Grovstøvsuger er egentlig et misvisende navn, siden man kan tenke at den er laget for grovt støv. Men støv er nettopp det den vanlige husholdningsstøvsugeren din takler godt. Grovstøvsugere er beregnet for alt annet, som for eksempel grus, spon og væsker, sier Daniel Melin, produktsjef hos Kärcher.
Når trenger jeg en profesjonell grovstøvsuger?
Kärcher har et stort utvalg av grovstøvsugere og industristøvsugere for både forbrukere og profesjonelle. Forbrukerstøvsugerne er lett gjenkjennelige med en gul farge, mens proffstøvsugerne er antrasittgrå. En forbrukerstøvsuger og en profesjonell støvsuger kan ha lignende kapasitet og sugeevne, men det er likevel viktig å velge riktig.
– Mange håndverkere kjøper støvsugere beregnet for forbrukere fordi de tror at det vil spare dem penger. Men om man gjør dette, lurer man seg selv. Forbrukermodellen er kun konstruert for å takle et visst antall timers bruk. I hjemmet kan det være nok for bruk over flere år, men om du bruker den hver dag på jobb, kommer den til å slites fort ut, sier Daniel.
Støvet avgjør hvilken filterklasse du trenger
En annen viktig forskjell mellom grovstøvsugere for hjemmebruk og proffstøvsugere handler om hvordan luften blir filtrert. Alle grovstøvsugerne i Kärchers proffsegment er klassifisert i henhold til reglene i arbeidsmiljøloven. Støvsugerne er merket med L, M eller H, avhengig av hvor helseskadelig støv de kan håndtere.
Slik velger du grovstøvsuger i 5 steg
Hvordan skal man så tenke når man skal velge en grovstøvsuger, og hvor skal man starte? Vi ba Daniel Melin fra Kärcher om å guide oss gjennom hele prosessen.
1. Start i riktig ende og tenk over hva du skal suge opp
De aller fleste gjør den feilen at de begynner med selve støvsugeren, når støvsugeren egentlig burde være det siste steget i prosessen. Man går bort til en hylle i butikken, leser de tekniske spesifikasjonene og sammenligner ytelsesevnen på ulike modeller. Men når man ikke har et ordentlig referansepunkt, så sier disse tallene svært lite. Jeg pleier å anbefale at man starter med å tenke over hva du skal gjøre, og hva du skal suge opp. Det er som oftest snakk om en form for forurensning. Det kan være støv, løv, vann eller olje. Det er dette som kommer til å styre hele prosessen.
2. Hvilke munnstykker trenger du?
– Når du vet hva du skal suge opp, er neste steg å ta stilling til hva du må ha i hendene for å lykkes med dette. Trenger du et gulvmunnstykke? Hvis du skal suge opp væske, trenger du kanskje et munnstykke med gummilister i stedet for børster? Skal munnstykket kunne håndtere olje? Husk at det er stangen, slangen og munnstykket som er verktøyene du skal jobbe med. Det er disse tingene som kommer til å avgjøre om støvsugeren er praktisk og enkel å jobbe med – ikke selve støvsugeren.
– Når du vet hva slags munnstykker du har behov for, kan du undersøke om disse følger med noen av modellene, eller om de finnes som tilbehør. Nå vil du fort oppdage at en vanlig støvsuger er feil valg dersom du skal suge opp vann. Da skal du heller ta en titt på grovstøvsugerne. Når du velger en profesjonell grovstøvsuger fra Kärcher, kan du velge mellom en rekke mer eller mindre spesialiserte munnstykker, fra vanlige gulvmunnstykker til buede munnstykker som brukes for å støvesuge over rør.
3. Hvordan skal luften filtreres?
– Når du har funnet ut av funksjonene, er neste steg å se på filtreringen. En vanlig forbrukerstøvsuger kan ha et kjempebra HEPA-filter, men siden det ikke finnes noen krav til at støvsugeren skal være tett, er det ingenting som garanterer at luften ikke slipper ut andre steder enn gjennom filteret. Hele grovstøvsugeren som en helhet vil være klassifisert, inkludert slangen, koblinger og rør. De tre sikkerhetsklassene, L, M og H, er avhengig av hvilken type støv grovstøvsugeren kan håndtere. Hvis du skal støvsuge bilen eller suge opp løv, er ikke filtreringen så viktig. Men om du skal suge opp asbest, er det utrolig viktig at luften faktisk går gjennom filteret og filtreres. Til det trenger du en H-klassifisert støvsuger. Du kan lese mer om hvilken klassifisering du trenger hos Arbeidstilsynet eller på nettsiden vår.
4. Hvilke funksjoner trenger du?
– Det er viktig å tenke over hvilke funksjoner som vil gjøre jobben din enklere. Mange kjøper en grovstøvsuger for å bruke den sammen med et verktøy. Da er det en fordel om det finnes et elektrisk uttak på støvsugeren, og at den har en automatisk startfunksjon. Da starter støvsugeren når du starter verktøyet. Du må også ha en overgang til utblåset på verktøyet. I vårt tilfelle er dette en kjegleformet gummihylse som passer på nesten alle verktøysutblås.
– En annen smart funksjon er automatisk filterrengjøring. Vi kaller det for «Tact», men andre produsenter har egne navn på denne funksjonen. Det innebærer at filteret får et lite støt av luft, slik at støvet faller ned i beholderen.
5. Hvor stor kapasitet trenger du?
– Det er først nå at det begynner å bli interessant å se på spesifikasjonene. Nå som du vet hva du skal suge opp, kan du velge hvor stor beholder du trenger. De profesjonelle grovstøvsugerne våre har en tank på 20 liter eller mer. Det er som oftest mer enn nok, men dersom du for eksempel jobber med trebearbeidingsmaskiner, kan det lønne seg å ta en titt på større modeller. Når det gjelder motorkraft, kan jeg si at alle standardstøvsugerne våre klarer å suge opp tunge ting som stein, stål og væsker. Det er først når du skal jobbe med lengre slanger at du trenger mer kraft, og da finnes det formler for å regne ut hva du trenger.
Ikke glem forbruksartiklene
Nå har du forhåpentligvis funnet en støvsuger som oppfyller dine behov, samt kravene til Arbeidstilsynet. Det du kanskje ikke har tenkt like mye på er støvsugerposer og filter. Det finnes en rekke ulike filter å velge mellom, avhengig av hva du skal gjøre, som for eksempel HEPA-filter for tørrstøvsuging, allround-filter eller spesielle filter for oppsuging av vann og tresliping. Et godt tips er å alltid bruke en støvsugerpose når du tørrstøvsuger. Da holder filteret seg lenger, og det blir enklere å tømme støvsugeren.