Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 14.08.2024

En elektrisk bormaskin er ofte det første verktøyet mange kjøper seg, men langt fra alle vet hvordan maskinen bør brukes. Her lister vi opp ti feil som altfor mange gjør når de borer – og hvordan man unngår de.

Hvis du bare eier ett elektroverktøy, er sannsynligheten stor for at det er en bormaskin, eller drill som det også kalles. Alle trenger å lage hull innimellom, enten det er for å sette opp et maleri eller bygge et skostativ. Samtidig er bormaskinen et verktøy som veldig få mestrer fullt ut. Her er ti vanlige feil og hvordan du unngår de.

1. Du bruker feil bormaskin

Ulike bormaskiner har forskjellige bruksområder, og det er viktig at du forstår hvilken du skal bruke til hvilken tid. En enkel drillskrutrekker fungerer ofte bra for tre, gips eller plast, men hvis du skal bore i betong, trenger du en slagbor eller borhammer (med slagfunksjon). Hvis du er usikker på hva slags drill du har, er det bedre å lese manualen enn å satse!

Les også: Snekkermaskiner – hvilke er de vanligste?

2. Du bruker feil bor

Boren har også forskjellige bruksområder. Når du velger feil bor for materialet, risikerer du ikke bare å mislykkes med boringen, men også å ødelegge boren og bormaskinen. Skal du bore i tre, metall, betong eller gips? Invester i et skikkelig boresett, slik at du er forberedt!

3. Du har ikke markert hvor hullet skal være

Du holder bildet mot veggen der det skal henge, løfter det krampeaktig vekk og holder fingeren akkurat der borehullet skal være. Du strekker deg mot boret, skifter plass på boret og fingertuppen, trykker på avtrekkeren og … vips, så spretter borespissen og du må starte på nytt! Å ikke gjøre en tydelig markering der borehullet skal være, er en vanlig nybegynnerfeil. Enda bedre er det å lage et mere med en dor for å forhindre at boren skifter plassering.

Å ikke markere hullet er en vanlig feil mange gjør når de borrer.

4. Du borer med feil hastighet

Å trykke på full gass for å få jobben unnagjort kan være fristende til tider, særlig om du har mange hull å bore (eller hvis du bor i en leilighet og vil være hyggelig mot naboene dine). Dessverre kan feil borehastighet føre til at alt går rett vest, at boret går i stykker eller at hullet ikke passer. En tommelfingerregel er at større bor krever lavere hastighet.

5. Du legger for mye/for lite trykk på boren

Når du borer, er det to krefter som skal fungere sammen: det er boret som roterer og det er trykket du legger på boren. Trykket skal være jevnt og konstant, men hvis trykket er for høyt, risikerer du å skade både boret og materialet. Større øvelser krever vanligvis mer tyngde. Når du bruker en slagbormaskin er det slagmakanismen som skal gjøre jobben – ikke bicepsene. Legg istedet energien på å holde boret rett.

6. Du holder bormaskinen skjevt

Det er mye å tenke på når man borer, spesielt hvis du står og svaier på en stol, har valgt feil bor eller glemt å markere hvor hullet skal sitte. Det er også veldig lett at hullet blir skjevt, så forsikre deg om at du borer vinkelrett på veggen.

Slagborren Bosch GSB 12V-15.

Prøv å holde boren så vinkelrett som mulig. Det kommer du ikke angre på. Bildet viser slagboren Bosch GSB 12V-15.

7. Du glemmer å førbore

Hvis du skal bore et stort hull, bor først et lite hull. Det høres kanskje unødvendig ut, men det store hullet blir faktisk finere og jevnere om du gjør slik.

8. Du renser ikke hullet for støv eller spon

Hvis du skal sette inn en plugg i hullet, er det viktig at du først støvsuger hullet eller blåser ut støvet. Gjør du ikke dette finnes det en risiko for at pluggen ikke fester seg ordentlig.

9. Du slurver med verneutstyret

At hørselsvern er et must når du holder på med slagboringen forstår de aller fleste som noen gang har hørt en slagbor jobbe seg inn i en solid betongvegg. Men hva med vernebriller, arbeidshansker og maske? Når det kommer til å beskytte deg selv, er det ikke noe poeng i å være uforsiktig.

10. Du glemmer å rengjøre maskin din

Sånn! Hullet er der det skal være, så nå er det bare å legge bormaskinen på hylla til neste gang du trenger den? Vel, så enkelt er det ikke. Først skal du selvfølgelig rengjøre ventilasjonshullene, chucken og alle andre steder der skitt, støv og spon har festet seg. Hvis du tar ordentlig vare på verktøyet ditt, vil det også holde seg bra lengre.

Staypro finner du et bredt utvalg av bormaskiner, bor og annet du trenger for å komme i gang. Lykke til med boringen!

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!