Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

Borhammer

Nedenfor er vårt utvalg av borhammer

  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
248 produkter
Relaterte artikler:

Velg riktig borhammer!

Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 25.07.2024

Når verken en vanlig drill eller slagdrill er nok, gjør en borhammer jobben. Den primære funksjonen til borhammeren er å hjelpe deg med å lage hull i, eller fullstendig rive, sement, betong, stein, murstein og andre harde keramiske materialer. Det finnes selvfølgelig ulike varianter av denne verktøymaskinen og for å gjøre det lettere for deg å finne den borhammeren som passer deg best har vi i Staypro laget denne guiden!

For virkelig røffe jobber kommer du ikke langt med en borrmaskin. I stedet bør du bruke en borhammer! Borhammeren er laget for å kunne komme gjennom virkelig harde materialer som betong, stein, mur og stein.
 Den gjør dette ved, som du kan gjette ut fra navnet, ikke bare bore, men også hamre mot selve boret.

For å finne den borhammeren som passer best for deg, kan det være greit å tenke gjennom hva og hvordan den skal brukes. Det finnes en rekke ulike varianter og aspekter å ta hensyn til for å finne den beste borhammeren for deg.

Hva er en borhammer?

En borhammer, kan også kalles en meiselhammer eller slaghammer, er en variant av en boremaskin, men som kan håndtere virkelig tunge jobber, tyngre enn et slagbor! I tillegg til den åpenbare borefunksjonen har maskinen også en innebygd hammerfunksjon som treffer baksiden av boreakselen. På denne måten kommer borhammeren lett gjennom harde og tykke materialer og du kan bruke den til røffe jobber som å bore hull i for eksempel stein, betong og murstein, eller rive for eksempel fliser og betong. Til tross for de harde materialene, trenger du ikke legge mye vekt på boret i det hele tatt.

Hammerbor har et såkalt SDS-feste hvor du fester selve boret. Et SDS-feste gjør det veldig enkelt å bytte bor samtidig som det gir et godt grep og lar boret bevege seg litt under selve boringen.

Delene til borhammeren:

Chuck – Chucken i en borhammer har et SDS-feste, enten SDS-plus eller SDS-max. Forskjellen er at SDS-max er bedre egnet for virkelig røffe jobber og hvis du skal bore store hull.

Retningsknapp – Styrer hvilken retning boret skal gå. For at du skal jobbe raskt og enkelt, er det nødvendig at denne knappen er lett å nå slik at den er enkel å stille inn mens du jobber.

Avtrekker – Med av og på-knappen styrer du også hastigheten. Ved å holde den inn hardere jobber maskinen raskere.

Håndtak og støttehåndtak – Hovedhåndtaket skal være komfortabelt og stort nok til å holde med arbeidshansker på. For tungt arbeid kan det være nødvendig med et støttehåndtak for mer kraft og for å holde maskinen på plass.

Spesifikasjoner

Ved valg av boremaskin er det noen spesifikasjoner det kan være greit å ta hensyn til. Maksimal dybde, slaghastighet, slagkraft og vekt er eksempler på faktorer som kan variere mellom maskiner.

Maks dybde

Den maksimale dybden gir deg svaret på hvor dypt borhammeren kan bore. Det er forskjellig avhengig av materiale, og spesifikasjonen nevner de separate kuttdybdene for både tre, stål og betong. Som regel kan maskinen håndtere en maksimal dybde i tre og minimum i stål. Kapasiteten for betong er et sted midt i mellom.

Slagstyrke og støthastighet

Hvor hardt en borehammer treffer materialet, måles og oppgis i enheten Joule (J). Dette tallet forteller deg at jo høyere slagkraft, jo mer effektiv felling har du i materialet.

En maskin som vibrerer, og hvor mye en maskin vibrerer kan være en avgjørende faktor for brukeren som jobber mesteparten av dagen med borhammer. Vibrasjonsverdien er oppgitt i m/s, og jo lavere verdien er, jo mindre vibrerer maskinen – og jo mindre maskinen vibrerer, jo mindre negativ påvirkning har den på skuldre, albuer, håndledd osv.

Slaghastigheten forklarer i stedet hvor fort maskinen treffer. Målingen bpm indikerer hvor mange slag per minutt borhammeren genererer. Jo flere slag, jo mer effektiv er maskinen.

Borhammeren er tilgjengelig i ulike utførelser. Skal du bore i skikkelig harde materialer, kan det være nødvendig med store maskiner!

Vekt

Hvor stor og tung borhammeren er, går selvsagt hånd i hånd med hvor kraftig den er. Skal du ha en borhammer du bruker nå og da til lettere jobber, kan det være greit å ha en som er mindre og mer fleksibel, og som også er lettere å bruke på trange steder. Men skal du bruke den til skikkelig røffe prosjekter, kan det være nødvendig å ha en større og tyngre.

Vekten kan være alt fra noen få kilo til over 10 kilo. De tyngre maskinene kan være vanskelige å bruke dersom du må jobbe over skulderhøyde, for eksempel ved boring av hull i tak. I tillegg til at det bråker og er vanskelig, kan det på sikt skade skuldre, nakke og rygg.

Med ledning eller trådløs?

Noe du bør vurdere når du skal velge borhammer, er om en maskin med eller uten ledning er best egnet. De batteridrevne i dag har omtrent samme kapasitet som de nettdrevne – det som virkelig skiller dem er begrensningene og mulighetene. En batteridrevet maskin kan du ta med deg og jobbe med hvor som helst, men batteriet kan gå tomt og du kan bli tvunget til å ta en ufrivillig arbeidspause.

Med en nettdrevet borhammer er det omvendt, du må alltid jobbe i nærheten av en stikkontakt men du kan jobbe lenge uten frykt for at batteriet går tomt. Ledningene kan imidlertid utgjøre en større risiko både når det gjelder snubleulykker og at verktøyet går i stykker.

Batteridrevet er mest populært

De fem borhammerne vi selger mest er alle batteridrevne med et batteri på 18 volt (v). Ønsker du en litt mer kompakt maskin, finnes det også de med 12 v batterier. Trenger du mer kraft enn 18 v borhammeren kan tilby, finnes det også de med 36, 40 eller til og med 54 v.

Batteriplattform

Et annet fleksibelt og praktisk aspekt ved batteridrevne verktøy er at merker ofte har en såkalt batteriplattform – det vil si at du kan bruke de samme batteriene til flere forskjellige verktøy. Har du allerede batterier og ladere hjemme, trenger du ikke kjøpe borhammer hvor dette følger med så lenge du kjøper fra samme merke og i samme serie.

Har du ikke batterier og ladere hjemme, kan du selvfølgelig velge å kjøpe en borhammer som inkluderer dem. To batterier følger ofte med – noe som betyr at du alltid kan ha det ene ladet og klart når det andre går tomt.

Velg en borhammer med de riktige funksjonene

I tillegg til spesifikasjoner og drivmekanisme, må du også se på borhammerens funksjoner når du skal finne en god maskin for ditt formål.

Funksjonsvelger

En funksjonsvelger lar deg enkelt velge om hammerfunksjonen skal være på eller av ved boring. Hvis den er av, fungerer den som en vanlig boremaskin, noe som er bra hvis du skal bore i en trestokk eller metallbjelke. For røffe jobber som boring i harde keramiske materialer, som betong, stein og murstein.

Meiselfunksjon

Betyr at chucken ikke lenger roterer og at maskinen bare slår. Denne funksjonen stilles inn ved riving av keramiske materialer, og krever en meisel i stedet for et borstål. Disse finnes i forskjellige bredder og utforminger avhengig av formålet.

Vær imidlertid nøye med å velge borstål og/eller meisel for formålet og modellen til maskinen. Noen maskiner kombinerer alle disse tre funksjonene, og kan velges med knapp eller knott på maskinen. Noen maskiner inkluderer også en utskiftbar chuck til en standard 13 mm chuck for å bruke funksjonen boring uten slagfunksjon, hvorpå vanlige runde borstål passer i maskinen i stedet for SDS-feste, kan være bra om du ønsker å bore i tre, plast eller metall.

Bærereim

Noe du kanskje ikke har tenkt på, men som kan være avgjørende, er å alltid ha et sted hvor du kan ha maskinen for raskt å få hendene fri. Arbeider du i høyden eller andre steder kan det være praktisk å ha en borhammer med bærestropp.

Støttehåndtak

Når du jobber i harde, røffe materialer og skal gripe skikkelig, kan det være greit å ha et støttehåndtak som gir deg mer kraft og gjør det lettere å holde maskinen på plass.

Arbeidslys

God sikt er avgjørende for at arbeidet ditt skal bli godt. De fleste hammerbor har innebygget LED-belysning slik at du alltid kan se godt. LED-lampen gir deg også muligheten til å jobbe i mørkere rom der lyset ikke virkelig når.

Bor og meisler finnes i forskjellige varianter for en borhammer.

Bruk riktig bor

For at borhammeren skal gjøre jobben sin, må du bruke riktig bor! Vanlige bor er ikke nok her, men når du borer i betong, stein eller andre harde materialer med borhammeren din trenger du en borhammer. Borhammeren må passe inn i maskinens SDS-feste.

Boret finnes i flere forskjellige lengder og forskjellige tykkelser. Antall innsatser varierer også avhengig av boret og du kan velge mellom to, tre eller fire innsatser. En drill med ekstra skjærekant kommer lettere gjennom betongarmering.

Drill er tilgjengelig å kjøpe både separat og i sett. En ting som kan være greit å tenke på ved kjøp er at man ofte får det man betaler for når det kommer til bor. De rimeligere modellene slites raskere og går lettere i stykker. Derfor kan det være greit å investere i et bor av god kvalitet.

Meisler til borhammeren

Hvis du skal rive fliser eller rive andre keramiske materialer og bruke meeiselfunksjonen til borhammeren, bytt ut boret med meisler. Det finnes spesielle hammermeisler som du fester på hammerboret, såkalte hammermeisler. De forskjellige designene på meislene er egnet for forskjellige jobber. For eksempel finnes det flismeisler som kan brukes spesielt for å fjerne fliser fra gulv og vegger.

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!