Kontakt ossChatVanlige spørsmålFri frakt over kr 999*

Arbeidsbelysning

Nedenfor er vårt utvalg av arbeidsbelysning

  • Sortere etter
  • Varemerker
  • Produkttype
  • Pris
  • Produktstatus
275 produkter

Slik velger du rett arbeidslys

Skrevet av Henrik, testsjef


Staypro, artikkelen oppdatert 15.08.2024

Når du arbeider i dårlig opplyste rom eller i mørke omgivelser, er det ditt valg av arbeidslys som bestemmer om du vil famle blindt og få jobben gjort. Her forteller vi deg hva du skal tenke på når du velger LED-lys.

Riktig lys er ofte en forutsetning for å kunne jobbe trygt og være produktiv. Men det er også viktig å velge lys som er tilpasset dine utfordringer på arbeidsplassen og arbeidet du utfører. Du vet sikkert allerede nå om du trenger en håndholdt arbeidslampe, en hodelykt eller en stasjonær arbeidslampe – men spørsmålene du trenger å stille deg er flere enn som så. I denne guiden tar vi opp de viktigste aspektene.

Arbeidslys med LED eller halogen?

Tidligere var halogenlampen håndverkerens beste venn, men på de siste årene er det LED-teknologien som dominerer. Overgangen fra halogenlamper til LED-teknologi har gitt mange fordeler. LED-lamper er for eksempel betydelig mer energieffektive, har lengre levetid og blir ikke varme. For de fleste er LED det åpenbare valget.

Stasjonær eller håndholdt arbeidslys?

Stasjonære arbeidslamper

Stasjonære arbeidslamper er tilgjengelig i alle tenkelige varianter: fra USB-ladet lysrør med innebygd MP3-spiller til syv meter høye lysmaster med kraft til å lyse opp hele gårdsplassen. Tenk på hva du trenger i form av stativer, tilbehør og montering. Bør den ha en ledning eller må den gå på batteri? Bør den flyttes fra rom til rom, eller skal den installeres midlertidig på en byggeplass?

Håndholdte arbeidslamper

Håndholdte lamper er ideelt når du arbeider på plasser der det er vanskelig å komme til og som trenger lys på mindre områder. Også her er det mange variasjoner, og ofte er det ingen tydelig grense mellom håndholdt og stasjonær.

Når du skal velge mellom ulike håndholdte arbeidslamper, finnes det flere bra funksjoner å se etter:

  • Roterbart hode – for større fleksibilitet.
  • Krok – for henging.
  • Justerbar støtte – slik at du alltid kan sette lampen vekk.
  • Magnetisk base – slik at du kan feste den under bilen, på stålbjelker eller andre magnetiske overflater.
  • Belteklips – slik at du kan henge den når du trenger hendene gratis.

Arbeidslys med ledning, batterier eller begge deler?

Ettersom du ikke er avhengig av stikkontakter, er batteridrevne lamper lettere å komme i gang med og lettere å bære. Arbeidslys med ledning kan derimot tennes døgnet rundt uten avbrudd. Det er selvfølgelig også kombinasjonslamper som kan brukes med både ledning og batteri, noe som åpner for flere muligheter.

Mange mindre arbeidslamper, lommelykter og hodelykter har standard AAA-batterier eller har innebygde oppladbare batterier. Større håndholdte arbeidslamper bruker ofte produsentens egne batterier, så hvis du allerede har verktøy fra Bosch, Hikoki, Milwaukee, Dewalt eller noen av de andre store produsentene, gjør du rett i å velge en lampe av samme merke. Dette er også grunnen til at mange arbeidslamper selges uten batteri og lader.

Sammenlign lampenes driftstid og ladetid

Når du velger lampe er det viktig å undersøke lampens driftstid ved forskjellige lysstyrker, men også hvor lenge den trenger å lade før du kan fortsette å bruke den. Hvis din jobb er avhengig av arbeidslys, er det alltid bra å velge en modell med batteriindikator slik at du vet når det snart er tid for en kaffepause.

Lysstyrke

Tidligere brukte vi lampens wattstyrke som et mål på lysstyrken. Men ettersom moderne LED-lamper krever mindre energi, har de gått over til å måle lysstyrken i lumen. Jo høyere lumen jo sterkere er lyset. Det er lett å tro at høyere lysstyrke alltid er bedre, men det er det virkelig ikke. Hvor sterk lampe du trenger, avhenger helt av hvor stort område du skal lyse opp og hvor sterkt lys som kreves for oppgaven.

På mange lamper kan du justere lysstyrken i to eller flere trinn for å spare energi og gi deg riktig lys for øyeblikket. Jo større rekkevidde, jo bedre, men det er ikke nødvendig å bruke mye penger på en lysstyrke du ikke trenger. Du trenger alltså ikke 32 000 lumen når du tukler med bilen i garasjen!

Lysbilde

Det faktum at flere lamper har samme lumenverdi, betyr ikke at de vil skinne likt. Det er her graden av lysspredning spiller inn. Smalere lys skinner sterkt på et mindre område mens et bredt lysbilde gir svakere lys over et større område. Som et eksempel gir en spredningsvinkel på 60 ° en ganske normal lyskegle, 35 ° er mye mer fokusert og 150 ° gir et veldig bredt lys. For å gi lys til et helt rom kan en sentralt plassert lampe med 360 ° spredning gjøre jobben. Alle lamper har sitt spesifikke arbeidsområde, så her er det viktig å tenke på hva du faktisk trenger.

Grafik som visar hur olika spridningsvinklar påverkar ljusbilden.

Färgtemperatur

Fargetemperatur

Fargetemperaturen indikerer hvor varmt (gul) eller kaldt (blå) lys lampen avgir. Fargetemperaturen måles i Kelvin og jo lavere fargetemperaturen er, jo varmere og gulere oppleves gløden. På en vanlig byggeplass er fargetemperaturen på lyset sjelden avgjørende – kaldt lys (over 4000K) fungerer ofte bra fordi det gir et godt lys med klare kontraster. Fargetemperaturen er spesielt viktig hvis du er en maler eller elektriker som trenger å skille mellom forskjellige fargede ledninger. Da trenger du en arbeidslampe som er så nær dagslys som mulig.

I hvilket miljø skal du bruke ditt arbeidslys?

Hjemme i garasjen trenger du ikke å bekymre deg for vær og vind. Men hvis du jobber på en gjørmete byggeplass med regn og mye støv, trenger du en lampe som er bygd for tøffere miljøer. Du kan lese hvor støv- og fuktbestandig lampen er på lampens kapslingsklassifisering (IP-klassifisering). Det første tallet representerer lampens motstand mot faste partikler som støv og det andre tallet vann. En arbeidslampe med IP54 er dermed beskyttet mot støv og vannsprut. En lampe merket med IP67 klarer i sin tur å bli senket i vann. Hvis du jobber i ekstreme temperaturer, må du selvfølgelig sørge for at lampen er testet for å takle disse forholdene.

Levetid

En av de store fordelene med LED-lys er den lange levetiden. Avhengig av produsent og modell, er det vanligvis et sted mellom 10.000 og 50.000 timer. Hvis du velger riktig arbeidslys i dag, kan du med andre ord dra nytte av det i mange år fremover!

Henrik, testsjef

Hei på dere! Forfatteren av denne artikkelen heter Henrik, og jeg er testsjef her hos Staypro. Jeg brenner for å hjelpe deg som kunde med å finne riktig verktøy og utstyr til dine prosjekter. Hvis du finner feil i denne teksten eller har forslag til interessante temaer å skrive om, er du velkommen til å skrive til meg på henrik@staypro.no. Takk for ditt engasjement!